Förlorade a-kassa på grund av häktning. Foto: Göteborg Direkt

NMR-ledaren fick ingen a-kassa i häktet

Nordiska motståndsrörelsens ledare Simon Lindberg vill ha ekonomisk ersättning för tiden han satt häktad i Göteborg.

  • Publicerad 15:02, 2 jan 2018

Det var i september i samband med bokmässan som Simon Lindberg, ledare för den nazistiska organisationen NMR, anhölls misstänkt för våldsamt upplopp. Han greps tillsammans med ytterligare 21 anhängare utanför Focus-huset när gruppen försökte rusa mot Svenska mässan.

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Den 2 oktober släpptes Lindberg i brist på bevis och har nu lämnat in en ansökan till Justitiekanslern om ersättning. I formuläret begär han ekonomisk kompensation, bland annat för sin resa från häkte och en dags utebliven A-kassa. Vidare skriver han så här:

"Den högre summan än praxis för lidande anses skälig eftersom jag genom anhållandet hängdes ut rikstäckande media som kriminell. (...) Min telefon var även beslagtagen i flera månader vilket ställde till med stora bekymmer i form av uteblivna kontakter med Arbetsförmedlingen."

Totalt vill Lindberg ersättas med 6315 kronor för tiden han var frihetsberövad i Göteborg.

Under tisdagen dömdes Simon Lindberg i ett annat mål i Stockholms tingsrätt till villkorlig dom och dagsböter för hets mot folkgrupp efter att ha gjort nazisthälsning under en demonstration i huvudstaden 2016.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG