Nödropet: Svinens vilda framfart i Askim

Vildsvinen är tillbaka i södra Göteborg med besked. Flera tomtägare har fått sina gräsmattor totalförstörda. "Bilderna ger inte förstörelsen rättvisa", säger berörd boende i Askim.

  • Publicerad 08:57, 20 feb 2019

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Trollåsen i Askim har den senaste tiden varit hårdast utsatt för vildsvinens framfart. Flera boende har vänt sig till Göteborgs Stad efter att ha fått sina trädgårdar uppbökade.

– Det har varit extra många incidenter under en tid. Vad vi vet i nuläget så rör det sig om två grupper vildsvin i det här området. Det vi gör nu är att vi bedriver skyddsjakt i området och runtomkring, säger Robert Karlsson, viltförvaltare på Skogssällskapet.

Göteborg Direkt har tidigare rapporterat om den höga vildsvins aktiviteten i södra Göteborg och delar av Halland men varför dessa två grupper plötsligt dykt upp bland tätbebyggelsen i Askim är svårt att säga.

Jägare: "Vildsvinen är här för att stanna"

– Det kan antingen bara vara slumpmässigt att vi har dem här just nu men det skulle även kunna vara så att man bedrivit en hårdare jakt uppe i skogsområdena vilket kan ha fått dem att flytta på sig ned hit. Men vi ser problemet och kommer har möten framgent för att diskutera vad mer vi kan göra för att stävja det här problemet, säger Robert Karlsson.

Det bästa man kan göra som privatperson för att skydda sina trädgårdar under tiden jaktlagen arbetar är att stängsla in.

– Elstängsel fungerar bäst, man kan även ta till olika skrämselmetoder. Det finns det ljud- och ljusskrämmor men det som funkar bäst är ett mångfald av skrämselåtgärder, säger Robert Karlsson.

Är vildsvinen farliga för människor?

– Nej, det är inget man ska gå runt och vara orolig för. Dem incidenter med vildsvin som har skett är under jakt om man skadeskjutit djuret eller om man går med jakthund, säger Robert Karlsson.

Svinen på golfbanorna blir bara fler

Vi är GBG

    Vi är GBG