Nöjesflygarnas viktiga uppdrag i torkan

Förra sommaren letade Aeroklubben i Göteborg efter bränder i skog och mark vid några få tillfällen. I sommar har de flugit brandflyg två till tre gånger per dag. Och det ger resultat.

  • Publicerad 07:18, 1 aug 2018

Vi vet inte på morgonen i vilken omfattning man vill ha upp oss i luften, men vi står redo.

– Vi har upptäckt närmare tio bränder hittills i sommar, säger Aeroklubbens ordförande Måns Theorin. Den senaste var den i Torslanda när två blixtar slog ner. Vi såg hur branden startade och slog larm.

Aeroklubben i Göteborg är en av de föreningar som på uppdrag av Frivilliga flygkåren och länsstyrelsen sköter brandflyget i Göteborgsområdet. Klubbens ordförande Måns Theorin var uppe med brandflyget i förrgår och ska upp idag igen. Om länets brandinsatschef bedömer att det behövs.

– Vi jobbar med jour. Vi vet inte på morgonen i vilken omfattning man vill ha upp oss i luften, men vi står redo, säger Måns Theorin.

Klubbens medlemmar tar ledigt från sina ordinarie jobb för att ha jour på Säve flygplats, där Aeroklubben håller till. MSB står för flygbränslet, i övrigt är allt arbete ideellt.

– Vi ser det som ett oerhört viktigt arbete, säger Måns Theorin. Det står i våra stadgar att vi ska vara en samhällsnyttig förening. Här känner vi att vi är det; kan vi se bränderna tidigt kan samhället spara mycket pengar.

Två av Aeroklubbens piloter ger sig upp i luften. En av dem sköter flygplanet, den andra håller span och håller kontakt med SOS Alarm.

– Man är oerhört skärpt när man sitter där och tittar efter bränder, säger Måns Theorin. Man ser alltså en brand på mils avstånd. Det blir en liten rökstrimma som avtecknar sig och vid minsta misstanke rapporterar vi det till SOS.  Man har en fantastisk överblick från luften.

Torkan har gjort att brandflyget har beordrats upp för brandkontroll två till tre gånger per dag de senaste månaderna. De flyger en förutbestämd runda som ger dem bra överblick över länet; upp till Uddevalla, ner längs kusten, inåt landet och sedan söderut. Rundan tar en och en halv timme.

– Förra året var det bara ett fåtal strödagar här och där som de ville ha upp oss, säger Måns Theorin.  Men just nu är det oerhört torrt i markerna och då blir det oftare. Om vi kan hjälpa till att hitta bränder tidigt och hjälpa räddningstjänsten att planera sitt släckningsarbete är det viktigt att vi gör det. Det är drivkraften.

Trafiken – minut för minut

DEBATT

Tjulander: Allas husdrömmar blir inte verklighet

Krönika Hur mycket folks boendesituationer än skiljer sig så har vi nog alla en sak gemensamt. Alla bär vi på en husdröm.lördag 15/2 16:31

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57