Nordstan rustar. Entrén i dag. (Arkivbild) Foto: Mostphotos

Nordstans nya skydd mot terrorattacker

Nu börjar arbetet med Nordstans nya entré. ”Det blir en helt ny upplevelse”, säger säkerhetschefen som också berättar om hur de skyddar sig mot eventuella fordonsattacker.

  • Publicerad 05:30, 6 sep 2019

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Norra ingången, den mot Norra Hamngatan och Brunnsparken, får en entré under hösten. Det blir en helt ny glasfasad utan tak och arbetet ska vara klar i slutet av november.

– Det blir en helt ny upplevelse. Glasfasad från nocken till marken där dörrarna inte kommer att synas. Det blir som att man upplever att man inte går in eller går ut, man bara fortsätter att gå, säger Kenneth Lexell.

De första terrorskydden på plats

Tidigare har Nordstan haft uppfällbara säkerhetspollare på insidan som kan fällas upp vid eventuella hot eller fordonsattacker där någon försöker köra in i köpcentret med bil. De tas nu bort när entrén görs om.

– I stället kommer vi ha permanenta pollare på utsidan, likt dem staden har satt upp på till exempel Kungsgatan och Korsgatan. Det finns ingen anledning att ha höj- och sänkbara eftersom ingen ska köra där. De kommer också fungera som en tydlig barriär innan man kommer ut till gatan så man ser sig om ordentligt. Många bussar kommer väldigt tyst och det har varit nära incidenter när personer nästan har blivit påkörda, säger Kenneth Lexell.

Nordstans övriga entréer har i nuläget inga säkerhetspollare som skydd mot eventuella fordonsattacker.

– Förmodligen kommer vi sätta upp där också efter vintern. Men vi börjar med Norra Hamngatan, säger Kenneth Lexell.

Trafiken – minut för minut

DEBATT

Tjulander: Allas husdrömmar blir inte verklighet

Krönika Hur mycket folks boendesituationer än skiljer sig så har vi nog alla en sak gemensamt. Alla bär vi på en husdröm.lördag 15/2 16:31

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57