Varför hundarna i Norge har insjuknat är än så länge oklart. Foto: Arne Trautmann

Norska hundsmittan skapar oro i Göteborg

Ännu finns inga svenska fall av den okända smittan som drabbat hundar i Norge. På djursjukhuset Blå Stjärnan har man fått ett ökat antal samtal från oroliga hundägare.

  • Publicerad 08:21, 10 sep 2019

Hundar med blodiga diarréer är inte ovanligt. En vanlig vecka kan djursjukhuset Blå Stjärnan i Göteborg ha 20–30 hundar med den typen av symtom.

– Det är viktigt att påpeka att blodiga diarréer är ett symtom och ingen sjukdom. Förklaringarna kan vara olika saker – om hunden har ätit något eller fått någon infektion eller så, säger Christina von Dorrien, VD på Blå Stjärnan.

Efter utbrottet i Norge har djursjukhuset fått en ökning när det gäller frågor från oroliga hundägare.

– Det tycker jag är bra. Är man orolig ska man kontakta veterinär. Men vi har inte fått in fler hundar med sådana här symtom, säger Christina von Dorrien.

Hur ska man tänka om man kommer till er med en hund som har de här symtomen?

– Man ska inte ta med den in i väntrummet utan låta den vänta i bilen. Så kommer vi ut och tittar och tar med den in en annan ingång.

Har ni bemannat upp med anledning av det här?

– Nej, det har vi inte gjort.

Vad de norska hundarna drabbats av är än så länge oklart, men flera av dem har visat tydliga tecken på allvarlig tarmsjukdom. Det finns inga bevis på salmonella, campylobacter eller råttgift enligt det Norska veterinärinstitutet. De skriver också att det inte heller finns några bevis för att det ska ha att göra med specifika foder, något spridits i sociala medier. Antalet döda och sjuka vill veterinärinstitutet inte gå ut med eftersom siffrorna är så osäkra.

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, har än så länga inte några officiella rekommendationer eller restriktioner när det gäller hundar i Sverige.

– Vi vet fortfarande ganska lite, men vi följer våra norska kollegor dagligen. Det finns ju inga fall i Sverige än så länge. Först måste det kartläggas vad och om det här är något. Symtomen är ju trots allt ganska vanliga. Det enda våra veterinärer säger än så länge är att man ska försöka undvika hundsamlingar. I övrigt är det svårt att ge några rekommendationer eller restriktioner innan vi vet vad det är, så man inte ropar varg, säger Elnaz Alizadeh, kommunikationschef på SVA.

Varning: Här finns rävskabb i Göteborg

Här tar hunden taxi till dagis

Länsveterinären Ulf Lövdahl följer också utvecklingen i Norge.

– Vårt råd är att om man hämtar sin hund i Norge nu och den har symtom så ska man söka vård i Norge. Man ska inte åka med ett sjukt djur, men det ska man aldrig göra. För friska djur har vi inga restriktioner.

Om man ska åka till Norge med sin hund då?

– Om man ska åka till Norge behöver man kanske inte ta med hunden om man inte måste, tänker jag, säger Ulf Lövdahl.

Hur ser kontakten ut med dina svenska kollegor norrut?

– Vi har haft kontakt via mejl, men inga krismöten. Skulle det blossa upp i Karlstadtrakten, Strömstad eller Göteborg blir det ju ett annat läge, säger Ulf Lövdahl.

Göteborgsnöje

Riverfields inspireras av både Dylan och Göteborg

Nöje Riverfields vill värna om låtskrivandet. Med debut-ep:n "Slow fram coming" inspireras bandet av såväl Bob Dylan och Bruce Springsteen som av hemstaden Göteborg.söndag 11/4 16:00

Krönikor

Axelsson: Göteborg var kallare förr

Krönika Tradition. Det är ett faktum att kalla dagar i Göteborg känns kallare än på många andra platser på grund av vindarna. Men vintern 2021 är långt ifrån någon rekordvinter, åtminstone än så länge. torsdag 11/3 16:10

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Attenius (S): Alla unga ska kunna ta sig runt i Göteborg

Debatt Socialdemokraterna Att spela fotboll på Heden, bada i Delsjön eller gå på Liseberg har gett många av oss göteborgare sommarminnen för livet. Den möjligheten bör utsträckas till alla skolelever, oavsett föräldrarnas inkomst. tisdag 6/4 13:00