Utomhusträning. Pandemin har fått göteborgarna att hitta till utegymmen. Foto: Mikael Andersson

Nu är det inne att vara ute i Göteborg

Intresset för att träna utomhus har vuxit under pandemin. Nu byggs fyra nya utomhusgym i Göteborg. Ändå räcker inte utbudet. Medborgarna efterfrågar ännu fler träningsplatser.

  • Publicerad 05:30, 2 mar 2021

Det här är ju ingen prestationsidrottsplats.

Sam Brinkenbro, samordnare för gym och utegym i Göteborg.

Pandemin har gett göteborgarna myror i kroppen. Många letar febrilt efter något att göra.

När valmöjligheterna är begränsade har utomhusträning blivit ett alternativ.  Det vanligaste Göteborgsförslaget i februari är att kommunen ska bygga ännu fler utegym.

Trots att det redan finns 30 utegym spridda över stan – och fyra till är på gång – vill medborgarna ha ännu fler stockar och hinderbanor.

Tillsammans önskar sig göteborgarna åtta nya platser att utomhusträna på. Förslagen är jämnt fördelade över stadsdelarna. Uppropen kommer från Torslanda, Hisingen, Lundby, Majorna och Bagaregården.

– Fast egentligen är det ingen ny trend, utegymmen har funnits i många år. Det handlar mer om att göteborgarna har hittat ut till dem, säger Sam Brinkenbro, samordnare för gym och utegym i Göteborg.

I augusti förra året genomförde förvaltningen en kundundersökning på fyra av de största utegymmen i Göteborg. Tanken var att få ett hum om vilka som var de flitigaste besökarna. Det visades sig att männen fortfarande dominerade, 67 procent av de som tränade var män och 33 procent var kvinnor.

– Den vane motionären är den största besöksgruppen, även om såväl nybörjare som elit är representerade, säger Sam Brinkebro.

 

Här är Göteborgs alla utegym

Aröd, Askimsbadets, Backavallen, Bergkristallen, Dalens utegym, Excersisparkens utegym, Färjenäsparkens utegym, Gjutaregårdens, Gårdstensdalens, Hisningsparken, Hjällbovallen, Hålekärssbacken i Slottskogen, Jämmerberget, Kastanjeallén, Keillers park, Kvibergs Parks hinderbana, Kvibergs park, Lövgärdet, Marklandsgatan, Melongatan, Mossen, Plikta, Ruddalen, Sisjön, Skatås, Spinettplatsen, Svarte mosse, Tanneskärsgatan och Valhalla utegym.

Källa: Idrott och förening, Göteborg stad.

Visa merVisa mindre

Två nya aktivitetsplatser

I slutet av april ska två nya aktivitetsplatser stå klara i Länsmansgården och på Blidvädersgatan i Biskopsgården. Till hösten invigs ytterligare två träningsmiljöer på Rymdtorget i Bergsjön och Smyckegatan i Tynnered. De fyra nya utegymmen blir nästan dubbelt så stora som de som finns idag.

– Den största i Länsmansgården blir två tusen kvadratmeter. Men där kommer också finnas en basketplan och en scen, berättar Sam Brinkenbro.

Under planeringen har kommunen samarbetat med fritidsgården Vårvinden, där besökarna har fått vara med och tycka till. Förhoppningen med aktivitetsplatsen är att nå en målgrupp utanför de redan träningsfrälsta.

– Det här är ju ingen prestationsidrottsplats. Tanken är att det ska vara mer lekfullt och att folk ska komma hit spontant. Vi vill locka dem som kanske inte är så sportiga i vanliga fall, säger Sam Brinkenbro.

Även om ett utegym kan kosta några hundra tusen kronor i inköp är det ett billigt alternativ för kommunen, jämfört med att bygga en sport- eller simhall.  Drifts- och underhållskostnaderna är också låga, menar Sam Brinkebro..

– Vi står för utrustningen och vi ansvarar för att den håller bra skick efter konstens alla regler. Under våren och hösten bemannar vi också de fyra största anläggningarna ett par dagar i veckan.v

Krönikor

Axelsson: Göteborg var kallare förr

Krönika Tradition. Det är ett faktum att kalla dagar i Göteborg känns kallare än på många andra platser på grund av vindarna. Men vintern 2021 är långt ifrån någon rekordvinter, åtminstone än så länge. torsdag 11/3 16:10

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Attenius (S): Alla unga ska kunna ta sig runt i Göteborg

Debatt Socialdemokraterna Att spela fotboll på Heden, bada i Delsjön eller gå på Liseberg har gett många av oss göteborgare sommarminnen för livet. Den möjligheten bör utsträckas till alla skolelever, oavsett föräldrarnas inkomst. tisdag 6/4 13:00