Nyskrubbad. Före och efter restaureringen av Jonas Alströmer på Lilla Torget. Foto: Göteborg stad

Nu är Potatiskungen nyskrubbad

Det är statyn över Jonas Alströmer som genomgått en restaurering under sommaren.

  • Publicerad 09:34, 31 aug 2021

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Sedan i maj har Jonas Alströmer, känd som Potatiskungen, på Lilla Torget varit övertäckt medan statyn har restaurerats.  

– Det har gått väldigt bra. Arbetet ska vara klart den 31 augusti, två veckor tidigare än planerat, säger Johan Blomqvist, projektledare, park- och naturförvaltningen, i ett uttalande.

Det är främst skadliga föroreningar och beläggningar som har tagits bort från bronsen för att detaljer som västens utsmyckning och vädurshuvudena på stensockeln ska framträda tydligare.

Under den varsamma restaureringen har även infästningen förstärkts för att statyn ska stå stadigt fundamentet.

Fler statyer upprustade

Jonas Alströmer-statyn är den sista av flera av centralt placerade bronsstatyer som har fräschats upp under det senaste decenniet.

Sedan år 2011 har park- och naturförvaltningen, genom konservator Helena Strandberg, restaurerat Poseidon på Götaplatsen, Gustav II Adolf på Gustaf Adolfs torg, Johanna i Brunnsparken, John Ericsson vid Avenyn och Kopparmärra på Kungsportsplatsen.

Restaurering pågår. 31 augusti avtäcks statyn igen.

Jonas Alströmer (1685-1761)

Alströmer förknippas främst med att ha populariserat potatisodlingen i Sverige. Han var en av den industriella revolutionens förgrundsfigurer; grundade flera företag, importerade maskiner och kunnande från utlandet och han var en av instiftarna av Kungliga Vetenskapsakademien.

Anledningen till att statyn placerades på Lilla Torget i Göteborg är att de beundrare av Alströmers livsgärning som samlade in medel för statyn ansåg att ”äreminnet för en målsman för industri, handel och sjöfart företrädesvis placeras i det centrum där dessa näringsgrenar lifligast pulsera..

Källa: Göteborg stad

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Gessle samlar Roxette-gänget för nytt album

Nöje Höstturné med unpluggedspelningar Sommaren succé med unpluggedkonserter vid hotell Tylösand har gett mersmak för Per Gessle. I höst åker han på turné. I november kommer han med sitt band till Lorensbergsteatern. GöteborgDirekts Kai...söndag 12/9 16:00

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

MP: "Satsa på förbättrad elevhälsa"

Debatt Debatt. Skola Under coronapandemin har många av våra barn och unga känt sig isolerade och ensamma. För de som redan innan pandemin hade det jobbigt... torsdag 16/9 15:00