Högsbo. Mordet skedde på Sikelgatan, där en man hittades död i sin lägenhet 9 mars. Foto: Göteborg Direkt

Nu åtalas misstänkte "Högsbomördaren"

Ett mordförsök och ett mord. Nu åtalas en man i 35-årsålden misstänkt för inbrotten i Högsbo i vintras där det ena fick dödlig utgång.

  • Publicerad 15:30, 27 dec 2018

Den misstänkte mannen är i 35-årsålden och bor själv i Högsbo. Han anhölls och häktades i juni, under torsdagen kom åtalet.

– Åtalet kommer nu eftersom det är nu vi känner oss färdiga med i princip allt, säger förundersökningsledare kammaråklagare Håkan Johansson.

Vad är starkast i bevisningen?

– Det är sammantaget en stark bevisning. Dels har vi en målsäganden som ser gärningsmannen och som beskriver honom utseendemässigt som den åtalade, dels har han en jacka hängande hemma med blod med dna från målsäganden. Sedan finns det teknisk bevisning med fingeravtryck, skoavtryck och en mobiltelefon vi kan knyta till den åtalade.

Mannen har suttit häktad på sannolika skäl misstänkt för mord och mordförsök. Den 28 december förra året har han enligt åtalet tagit sig in i en lägenhet på Riksdalersgatan med avsikten att stjäla. När han upptäcktes flydde han inte utan gick i stället till attack. Trots flera hugg klarade sig lägenhetsinnehavaren och lyckades skrämma i väg mannen.

Vid ett likande inbrott på Sikelgatan natten mellan den 7 och 8 mars avled en man efter att 35-åringen gått till attack.

Mannen nekar till anklagelserna. Han är sedan tidigare dömd för både grov och mindre grov brottslighet. Det handlar bland annat om andra inbrott och narkotikabrott.

– Men vi har inte kunnat koppla honom till något annat inbrott under perioden i Högsbo, säger Håkan Johansson.

Rättegången startar den 9 januari.

Läs tidigare rapportering:

Man knivskadad i Högsbo

Lägenhetsinbrott bakom nattens mordförsök i Högsbo

Polisen om Högsbomördaren: "Tror han går och känner på dörrar"

Polisen om mordet i Högsbo: "Fanns ingen känd hotbild"

Polisen: "Inget som pekar på att mördaren bor i Högsbo"

Fler vill ha säkerhetsdörr efter mordet i Högsbo

Polisens nya tes kring Högsbomordet

Man begärd häktad för Högsbomordet

Man häktad för mordförsöket i Högsbo

Vi är GBG