EL. Göteborgs Stadsbibliotek väljer tysta, avgasfria elbussar när de köper nya bokbussar. Foto: Volvo Bussar AB

Nu blir bokbussen elektrisk

Från och med sommaren 2020 kommer stadsbibliotekets två bokbussar vara eldrivna.

  • Publicerad 11:43, 5 feb 2019

Göteborgs stadsbiblioteks två bokbussar besöker cirka 70 hållplatser och 110 förskolor i Göteborg med omnejd. Bussarna är gamla och när stadsbiblioteket nu ska köpa nya, moderna bokbussar väljer man eldrivna bussar från Volvo.

Här är nya elbussarna längs linje 16

Med trafikstart 2020 ska bussarna av modellen Volvo 7900 Electric vara ute i trafik. Elbussarna har cirka 80 procent lägre energiförbrukning än motsvarande dieselbussar som används i dag.

– Vi ser fram emot att sommaren 2020 åter ha bokbussar som ger oss möjlighet att besöka alla barn, även de som bor eller går i förskolan inom miljözonen. Vi valde elbussar för att säkra detta under bokbussarnas hela livslängd som är så lång som 12 år, säger Anette Eliasson, sektorschef Bibliotek i Kulturförvaltningen i ett pressmeddelande.

Staden snabbar på elbuss-takten

Bussarna ska inredas med fokus på möten för båda små och stora, förutom alla bokhyllor. Uppställningsplats och laddning sker på Volvo Lastvagnars nya center i Mölndal.

– Stadsbiblioteket har valt att göra som allt fler av våra kunder gör, man upphandlar en totallösning som innebär att vi tar hand om bussen och alla kringtjänster, säger Jonas Pettersson, Försäljningschef Syd på Volvo Bussar.

Trafiken – minut för minut

DEBATT

Tjulander: Allas husdrömmar blir inte verklighet

Krönika Hur mycket folks boendesituationer än skiljer sig så har vi nog alla en sak gemensamt. Alla bär vi på en husdröm.lördag 15/2 16:31

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57