Foto: Mostphotos

Nu blir det dyrare att ladda bilen i Göteborg

Behovet av att kunna ladda sin bil ökar sakta men säkert. Göteborgare med boendekort har i ett projekt kunnat parkera gratis medan fordonet laddar på utvalda stationer. Men från och med årsskiftet tillkommer en månadsavgift.

  • Publicerad 05:30, 29 sep 2021

Hanna Munde, avdelningschef, marknad och affärsutveckling, Parkering Göteborg. Foto: Privat

Sedan 1 april, 2020 har ett pilotprojekt pågått riktat till göteborgare som har boendeparkering och en elbil eller en hybrid. Det handlar om att boendeparkeringen har fungerat som betalning för parkering under tiden fordonet laddar.

– Det är omkring 100 kunder i målgruppen som har tackat ja till att vara med i piloten, vilket innebär att de kan ladda sin bil på utvalda platser, under vissa tider där vi har en laddningsinfrastruktur, säger Hanna Munde, avdelningschef, marknad och affärsutveckling, Parkering Göteborg.

Undersöker behovet

De flesta som har en laddbar bil laddar hemma, på en parkeringsanläggning eller vid sin arbetsplats. Men de som har boendeparkering via trafikkontoret kan inte ladda på gatumark.

Syftet med projektet är därför att undersöka målgruppens intresse och behov av att ladda sin elbil och om de utvalda parkeringsplatserna är rätt placerade.  

Projektet var tänkt att avslutas efter ett år men har förlängts till årsskiftet. Därefter kommer en avgift på 250 kronor per månad att införas för tjänsten.  

– Det har tagits emot väldigt positivt och vi har konstaterat att behovet finns. Men för att fortsätta och upprätthålla laddningsplatserna på lång sikt behöver vi ta betalt, säger Hanna Munde.

Räcker stadens laddningsstruktur till målgruppen i Göteborg?

– Som det ser ut i dagsläget räcker våra laddningsstationer. Men det händer mycket och kan ändras fort. Vi måste ha koll på utvecklingen för att kunna möta behovet.

Här kan du med boendekort parkera gratis när du laddar:

Pilotprojektet är ett samarbete mellan Trafikkontoret, Göteborg Energi och Parkering Göteborg.

Angered Centrum

Betzensgatan

Doktor Westrings Gata 12-26

Hagabion

Humoreskgatan

Karl Johansgatan 81

P-hus Pedagogen
OBS! Stängt 22-06

P-hus Burggrevegatan

P-hus Kaptensgatan

P-hus Landalagatan

P-hus Pilgatan

P-hus Skolgatan

RE Förrådet

Temperaturgatan

Transistorgatan

Uddeholmsgatan

Ullevigaraget
OBS! Porten är låst sön-tor 00.30-6.00 och fre-lör 2.00-6.00

Valhalla

Östra Lindholmen

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

”Varje steg mot rättvisa och frihet är värdefullt”

Debatt Kyrkorna betydelse Den Coronapandemi som vårt samhälle utsatts för har påverkat oss alla och har gett negativa effekter inom flera områden. De radikalt minskade sociala kontakterna har enligt flera undersökningar ökat risken för våld i nära relationer... måndag 11/10 14:39