Nu blir Frölunda Torgs klimatsatsning verklighet

32 miljoner kronor kostade Frölunda Torgs satsning på solceller. Nu har de invigts och köpcentret ska ha minskat sitt klimatavtryck väsentligt menar projektledare Henrik Pihlblad.

  • Publicerad 14:54, 11 okt 2019

Projektet som döpts till Geo Sol innebär en betydande investering på cirka 32 miljoner för installation av solceller på taket till Frölunda Torg samt en geoenergianläggning i källaren. Satsningen kommer radikalt att minska Frölunda Torgs klimatpåverkan genom omställningen till förnyelsebar energi.

– Mig veterligen är detta unikt för ett köpcentrum, jag känner inte till något liknande i den här omfattningen och det är en ovanligt stor satsning för att vara köpcentrum, säger Henrik Pihlblad , teknisk chef vid Frölunda Torg och ansvarig för projektet.

Foto: Nathalie Bernhardtz

Anläggningen kommer att producera 525 megawattimmar elenergi per år, vilket ungefär motsvarar årsförbrukningen för 27 stycken villor. Vidare kommer här att produceras 2 600 megawattimmar värmeenergi vilket motsvarar en årsuppvärmning av ungefär 175 villor.

– Totalt sett innebär det att vi sänker våra fossila utsläpp med ungefär 225 ton C02 per år. Som jämförelse motsvarar detta cirka 100 flygresor från Göteborg till New York, säger Henrik Pihlblad.

Frölunda Torg solsatsar för 32 miljoner

Vi är GBG