1992 blev Heidi Hay den första kvinnliga tatueraren att öppna en egen studio. Foto: Mostphotos/Privat

Nu blir Heidi Hay mästare också på papperet

Hallå där, Göteborgaren Heidi Hay är en av Sveriges mest kända tatuerare. Hon var den första kvinnan i Sverige att starta en egen tatueringsstudio och nu blir hon, tillsammans med 12 andra, först i landet med att få mästarbrev i yrket.

  • Publicerad 18:47, 31 okt 2018

Den 7 november åker du till Blå hallen i Stockholm för att ta emot mästarbrev. Hur känns det?

– Det känns naturligtvis jättekul! När jag började för 27 år sedan var det inte ens ett yrke. Att vi får ta emot mästarbrev på stadshuset är verkligen en verifikation att det vi gör definitivt är ett yrke som är lika professionellt som andra hantverksyrken i Sverige. Det är första gången detta sker i Sverige och jag tror att vi i Sverige är först med det i världen.

Du har varit med och tagit fram gesällprovet. Hur gick det till?

– Vi jobbade i många år med att försöka få gesällbrev. Vi är tatuerare i tatueringsföreningen som har jobbat med det och tagit fram underlag. Vi har skrivit en bok och skapat prov som svenska Svenska hantverksrådet har godkänt.

Vad innebär det här för tatueringsbranschen?

– Det är en enorm grej! Det här är första gången vi får någon typ av verifikation som bevisar att du har en viss standard. Det är på tiden att det sker. Tidigare har du bara kunnat visa att du gått lärling. Så det här är väldigt bra att kunden på förhand ska kunna se att man har kunskaper i yrket.

Vad krävs för att få gesäll- och mästarbrev?

– Du ska kunna visa på din utbildning och erfarenheter i yrket. Sedan finns ett praktiskt prov där man ska kunna visa kunskaper inom både hygien och teknik. För mästarbrev ska du ha gesällbrev, minst sex år i yrket och kunna visa att du kan driva en studio.

Gesäll- och mästarbrevsutdelningen

Den 7 november får över 300 hantverkare inom 39 hantverksyrken ta emot sina gesäll- och mästarbrev som vittnar om deras hantverkskunnande och yrkesskicklighet. 27 av dem kommer från Västra Götaland.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG