Under Gothia Cup får alla deltagande svenska pojklag mellan 11–14 år möjlighet att ta del av Locker Room Talks utbildning för schyssta attityder i omklädningsrummet. Foto: Gothia Cup

Nu börjar Gothia Cup – tryggheten i fokus

Gothia Cup 2018 är igång. 1720 lag från 79 olika länder har intagit staden för en veckas fotbollsfest. För Göteborgspolisen är veckans ledord samverkan.

  • Publicerad 06:10, 16 jul 2018

Gothia Cup spelas på 101 fotbollsplaner i Göteborg, Mölndal, Kungsbacka och i år också Alingsås.

För att turneringen ska fungera krävs mer än bara de 2500 funktionärer som jobbar som allt ifrån domare till skolvärdar. När 40 000 fotbollsspelande ungdomar och ledare intar staden måste också samarbetet mellan arrangörerna, polisen och räddningstjänsten fungera.

– När vi samordnar våra insatser får vi större effekt av vårt samlade arbete. Det gör vi genom att ta fram en gemensam lägesbild, identifiera problem och risker och tillsammans bestämma vilka åtgärder som behöver genomföras. Vår uppgift under dessa dagar är att jobba förebyggande, uppsökande och trygghetsskapande, säger polisinsatschef Leif Wetterskog i ett pressmeddelande.

Turneringen, som framförallt präglas av fotbollsglädje och kamratskap, har tidigare år också drabbats av inbrott, rån, sexuella trakasserier och bråk. Förra året knivskars en ledare från ett av lagen i benet och året innan dess utsattes tre unga tjejer för sexuella trakasserier av en ledare från ett annat lag efter invigningen.

Som en reaktion på det lanserade Gothia Cup förra året kampanjen ”Respect Every Body”. I år fortsätter kampanjen genom ett samarbete med Locker Room Talks som arbetar med utbildning för schyssta attityder i omklädningsrummet.

– Genom att prata med nästa generations spelare om jämställdhet och schyssta attityder, på världens största och mest internationella fotbollsturnering för unga, vill vi skapa en trygg framtid där killar kan vara på flera olika sätt. Tillsammans är vi övertygade om att vi kan förändra synen på manlighet, säger Locker Room Talks ordförande Shanga Aziz.

I utbildningen får killarna bland annat verktyg de kan använda för att kunna säga ifrån på rätt sätt.

– Vi vet att många ideella ledare i våra fotbollsklubbar runtom i Sverige gärna vill arbeta mer med värdegrundsfrågor men saknar tid och resurser. Därför är vi glada och stolta över att vi tillsammans med Locker Room Talk kan erbjuda våra Gothia Cup-deltagare den här möjligheten, säger Malin Jonson, kommunikationsansvarig på Gothia Cup.

Höjdpunkter i veckan

Söndag 15 juli: Den stora ankomstdagen. Gothia Heden Center öppnas.

Måndag 16 juli: Gruppspelet startar klockan 08.00 och klockan 20.00 är det dags för den stora invigningen på Ullevi. Runt 51 000 spelare, ledare, vänner och släktingar samlas. Gothia eCup startar med wild card-turneringen för att utse den sista finalisten.

Tisdag 17 juli: “Gothia Leaders Party”. Kl. 19.00 i Scandinavium.

Onsdag 18 juli: Gruppspelets sista speldag och senare på kvällen startar även de första slutspelsmatcherna. Gothia eCups wild card-turnering avslutas.

Torsdag 19 juli: Gothia eCup-finalen arrangeras på Heden. Gothia Special Olympics Trophy, turneringen för deltagare med någon form av intellektuell funktionsnedsättning spelar finaler på Gothia Heden Center. Under veckan pågår gruppspelsmatcherna på Gothia Kviberg Center.

Fredag 20 juli: ”Gothia Cup World Game” spelas på Heden, en match med representanter från unika nationer spelar på varje position. Finalerna på Gamla Ullevi inleds.

Lördag 21 juli: Finalerna på Gamla Ullevi fortsätter.

Källa: Gothia Cup

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Betala bättre när semestern blir sen"

Debatt. Vänsterpartiet Vänsterpartiet i Västra Götaland är oroliga för vårdpersonalens hälsa och hoppas att de kan få sin semester i sommar... söndag 31/5 13:00

KRÖNIKOR

Underskatta inte en fin tradition

Tradition. Man ska inte underskatt traditioners betydelse. Att ”ta studenten” och att fira detta med sina kamrater är en viktig sekulär ritual – en övergångsrit från ungdomsliv till vuxenliv. lördag 30/5 16:27

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57