CENTRUM. Heden är precis som tidigare år Partille Cups hjärta. Foto: Fredrik Aremyr

Nu börjar handbollsfesten 2019

Partille Cup fyller 50 år. Det firar världens största handbollsturnering genom att bli större än någonsin.

  • Publicerad 16:20, 30 jun 2019

På måndag börjar Partille cup och nu återstår bara de slutliga förberedelserna.

– Det är hektiskt! Men vi har förberett turneringen i över ett år så det mesta nu är dubbelkontroller så allt ska klaffa, säger Fredrik Andersson, generalsekreterare för Partille Cup.

I år firar handbollsturneringen, som är världens största, 50 år.

– Det känns lite som ett kalas, som att fylla år, säger Fredrik Andersson.

Jubileet kommer att märkas på flera sätt, inte minst genom fler deltagande lag än någonsin tidigare. Andra nyheter är att invigningen flyttas till Liseberg, att Ruddalen får ett nytt spelcenter, att ett världsrekordförsök i antalet streamade matcher ska genomföras och att de allra yngsta bjuds in i en helt ny klass.

– Vi har sett ett behov och en önskan bland dem som börjat spela minihandboll och tidigare följt med sina syskon och kollat. I år för de också spela. Eftersom vi inte haft något spel på måndagen, ankomstdagen, så får 8 och 9-åringarna vara med och spela då. Det blir handboll på lek där vi inte räknar resultat, spelar lite kortare och är lite snällare med reglerna.

Även parahandbollen, som smygstartade förra året, får större utrymme i år.

– Vissa klasser har fantastiskt många lag med, till exempel Girls 15. Jag skulle vilja påstå att vinnaren i den klassen är världsmästare, säger Fredrik Andersson.

Precis som tidigare är Heden turnerings hjärta med flest matcher. Men med planer också på andra håll i staden hoppas Fredrik Andersson att göteborgarna ska ta sig ut och delta i handbollsfesten.

– Man ska absolut komma och titta. Man kan kolla nära beroende på var man bor. Vill man se handboll av mer landslagskaraktär kan man ta sig till Valhalla sporthall där Pojkar 17 i år spelar. Finalen spelas i Scandinavium. Finalerna i de andra klasserna spelas på Heden.

Vad är det speciella med handboll?

– Handboll är en fantastiskt sport! Den är snabb, underhållande och hela tiden spännande. Framförallt är den väldigt sportslig, mycket fair play. Det märks också att handbollen är en folksport där det är lätt att känna sig som en del av familjen. Det märks även på plan, när ungdomar från hela världen träffas så vill de ofta ta bilder med varandra efter matcherna. Det är en fantastisk känsla, säger Fredrik Andersson.

Partille Cup 2019

När: 1-6 juli
Lag: 1407
Deltagare: 24 000
Deltagande nationer: 52
Matcher: 4929
Invigning:  Lisebergs stora scen (med bland andra Hanna Ferm, De Vet Du, Pidde P och Rebecka Karlsson)
Spelplatser: Heden, Kviberg, Härlanda Park, Valhalla och Ruddalen.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

DEBATT: "Vi vill att alla skall känna trygghet på sjön"

Kräver lagstiftning om båtkörkort för snabba båtar och vattenskotrar Vi båtorganisationer med drygt 300 000 medlemmar i Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet vill se obligatoriskt båtkörkort för alla som framför båtar inklusive...torsdag 16/7 15:08

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11