Medelåldern bland deltagarna i Partille Cup är 15 år. Foto: Partille Cup

Nu börjar handbollsfesten

Partille Cup är tillbaka för 49:e gången i ordningen. Över tusen lag kommer under en veckas tid bjuda på handbollsunderhållning runt om i stan.

  • Publicerad 14:15, 1 jul 2018

Partille Cup har arrangerats sedan 1970. Sedan dess har en halv miljon ungdomar kommit till Göteborg för handbollsfesten.

– Det är jättekul det har väl varit lite av en milstolpe att komma över den siffran. Men vi har ju kört i 49 år också, nästa år har vi 50-årsjubileim, säger Fredrik Andersson som i 16 år varit generalsekreterare för turneringen.

I år kommer 22 000 deltagare från 42 nationer för att spela på Partille Cups 70 spelplaner runt om i Göteborg. Sammanlagt blir det 3993 matcher och som vanligt är Heden turneringens hjärta.

Årets Partille Cup har flera nyheter. Bland annat finns nu klasser som är anpassade för personer med funktionshinder, både gående handboll för personer med intellektuell funktionsnedsättning och rullstolshandboll.

– Det känns som den grenen av handboll börjar sätta sig mer och mer. Det kommer allt fler föreningar i Sverige som organiserar sig i parahandbollen så det känns som det är rätt läge att hjälpa till med den vågen och ta in parahandbollen som en klass på Partille Cup, säger Fredrik Andersson.

Hur kommer det sig att den klassen inte har varit med tidigare?

– Det har inte funnits tillräckligt med lag så man har inte riktigt vetat hur det skulle bli nästa år. Vi har försökt att undvika att ta in en klass för att sedan ta ut den nästa år. Då har vi hellre väntat på att det finns tillräckligt med lag, säger Fredrik Andersson.

Enligt väderprognosen bjuden handbollsveckan på 25-30 grader varje dag. Något som välkomnas av Fredrik Andersson.

– Det skulle vara fantastiskt om det blir så. Det är väl karma från 2007 då det spöregnade varande minut hela veckan.

Innebär varm och soligt väder något extra för er?

– Vi kommer om det blir så hålla extra koll på deltagarna och se hur de mår och att de får i sig tillräckligt med vätska. Det handlar också om att gå ut med information till lagen och ledarna. Sen gäller det att bunkra upp på vattenstationerna och se till att det finns vätskeersättning i medicintälten, säger Fredrik Andersson.

Här kan du se Partille Cup

Heden

Kviberg

Härlanda Park

Valhalla

Lisebergshallen

Scendinavium

Prioritet Serneke Arena

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG