Nu börjar upprustningen av Brunnsparken

Brunnsparken ska bli ljusare, grönare och inte minst säkrare. I mitten av mars påbörjas upprustningen som ska vara klar i maj nästa år.

  • Publicerad 11:31, 11 mar 2019

I mitten av mars påbörjas de förberedande arbetena inför upprustningen av Brunnsparken. Först ska fem träd flyttas till Kviberg och Bergsjön. För att kunna flytta träden tas två mindre askar ner.

Därefter, under försommaren, ska toalettbyggnaden flyttas till Azaleadalen i Slottsskogen. I augusti drar upprustningen igång på allvar och enligt plan ska allt vara klart i maj nästa år.

Nu ska Brunnsparken få ett välbehövligt ansiktslyft

Så ska Brunnsparken bli tryggare

– Brunnsparken ska behålla sin karaktär av historisk park och samtidigt fungera som ett tryggt och välkomnande park- och hållplatsrum, säger projektledare Ylva Offerman, park- och naturförvaltningen, i ett pressmeddelande.

Den stora anledningen till upprustningen är att Brunnsparken under en längre tid upplevts som mörk och otrygg.

Hamnade i kanalen efter bråk – dog

Tillfällig kameraövervakning gjorde i somras bara marginell skillnad i brottsstatistiken. Det har också diskuterats om så kallad ”kaosbelysning” om oroligheter uppstår.

Förslaget: ”Kaosbelysning” för ökad trygghet i Brunnsparken

Med upprustningen av Brunnsparken får nu platsen mer ljus och tydliga gång- och siktstråk. Brunnsparken kommer också få fler sittplatser. Bland annat genom en läktare mot kanalen som också ska sänka ljudvolymen i parken.

Nya träd ska också planteras – magnolia, manna-ask, freemanlönn, svart valnöt, kinesisk blomster-kornell och Tokyokörsbär.

– Dessutom anlägger vi upphöjda planteringar som ska ge en grönare parkkänsla och förbättra förutsättningarna för biologisk mångfald. Plantering av perenner är det sista som sker innan vi inviger den upprustade parken till försommaren nästa år, säger Ylva Offerman.

Projektet beräknas kosta totalt 25 miljoner.