Nu har två nya förvaltningar ansvar för Göteborgs förskole- och grundskolelever. Foto: Mostphoto

Nu centraliseras skolan - så påverkas du

Två nya förvaltningar ska ansvara för förskolan och grundskolan i Göteborg. Syftet är att höja kvalitén i verksamheterna. I samband omorganisationen ändras även reglerna för ansökan till förskolan.

  • Publicerad 06:10, 5 jul 2018

Den 1 juli tog två nya förvaltningar över ansvaret för förskolorna och grundskolorna i Göteborg. Ett uppdrag som tidigare har legat på stadsdelsnivå.

Bakgrunden till förändringen ligger i ett politiskt beslut som togs 2017, som handlade om att samla all förskole- och grundskoleverksamhet i Göteborg i centrala förvaltningar. Förhoppningen är att enklare kunna styra verksamheterna och att resurserna ska fördelas bättre.

– Nu startar ett långsiktigt arbete för att höja kvaliteten och öka likvärdigheten för barnen i Göteborgs förskolor, säger Elisabet Nord, förskoledirektör.

Nya regler för ansökan till förskolan

Den nya organisationen innebär inte några större förändringar för barn och vårdnadshavare. Men reglerna kring ansökan till förskolan ändras samtidigt.

Fram till den 30:e juni har man kunnat ansöka till max fem förskolor. Har man fått plats på något av alternativen men inte på sitt förstahandsval har man ändå fått stå kvar i kön till förstahandsvalet.  

Mister köplats till förstahandsvalet

Nu kan man fortfarande göra upp till fem val men erbjuds man en plats mister man köplatsen till förstahandsvalet.

"Det är inte rangordnat på samma sätt. Så man ska bara söka till de förskolor man verkligen vill gå på", menar man på nya förskoleförvaltningen.

Kommunen har fortfarande kvar garantin att erbjuda en förskoleplats inom fyra månader. Skulle man inte få något av sina fem val ska man erbjuds en annan plats och samtidigt stå kvar i kön till sina val.

Förskoleförvaltningen

Ansvarar för omkring 400 kommunala förskolor, 110 familjedaghem och 19 öppna förskolor för cirka 30 000 barn i Göteborg.

Förvaltningen ansvarar också för tillsyn av fristående förskolor och familjedaghem.

Totalt arbetar cirka 6 000 medarbetare i förvaltningen.

Visa merVisa mindre

Grundskoleförvaltningen

Ansvarar för omkring 146 kommunala grundskolor, cirka 58 590 elever och 8100 medarbetare i Göteborg.

Förvaltningen ansvarar också för tillsyn av fristående skolor.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

DEBATT: "Vi vill att alla skall känna trygghet på sjön"

Kräver lagstiftning om båtkörkort för snabba båtar och vattenskotrar Vi båtorganisationer med drygt 300 000 medlemmar i Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet vill se obligatoriskt båtkörkort för alla som framför båtar inklusive...torsdag 16/7 15:08

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11