EXTRA STÖD. De 32 skolor med sämst ekonomi ska få extra stöd av Grundskoleförvaltningen. Foto: Katja Kircher/Mostphotos (genrebild)

Nu får skolorna med sämst ekonomi stöd

Göteborgs skolor har totalt ett underskott på 171 miljoner kronor. Nu ska skolorna med sämst ekonomi få extra stöd. Men inte i pengar utan i strukturering.

  • Publicerad 06:15, 12 jan 2020

Stödet handlar uteslutande om att ge hjälp så att skolorna klarar båda uppdragen – att ha ekonomin i balans och att bedriva verksamhet.

Årets budget för Göteborgs kommunala skolor landade på 8,1 miljarder kronor. Det innebär att elevpengen ökar med fyra procent. Men samtidigt saknas totalt 171 miljoner kronor för att få stadens skolbudget att gå ihop.

I veckan blev det klart att skolorna med störst underskott ska få extra hjälp för att få ekonomin i balans.

Stödet riktas till de 32 skolor som hade mer en två miljoner i underskott i oktober i fjol och som tillsammans står för 119 miljoner kronor av det totala budgetunderskottet.

Men det handlar inte om extra ekonomiska resurser utan om en genomlysning av skolans organisation.

– Stödet handlar bland annat om att analysera hur klasser, grupper, timplaner och personalen ser ut, säger Helena Sjöberg, avdelningschef för stöd till verksamhetsstyrning och utveckling, Grundskoleförvaltningen och fortsätter:

– Ett antal medarbetare på förvaltningen kommer att arbeta med berörda rektorer och ta fram en nulägesbeskrivning för varje skola och utifrån dem ta fram förslag på vad respektive skola ska göra för att få ordning på ekonomin.

Det kan alltså innebära besparingar för de här skolorna?

– Det beror på hur man ser det. Stödet handlar uteslutande om att ge hjälp så att skolorna klarar båda uppdragen – att ha ekonomin i balans och att bedriva verksamhet.

Nulägesbeskrivningarna ska vara klara i februari. I nästa steg kommer varje skola få hjälp med att ta fram handlingsplaner.

Skolorna som får extra stöd:

Hammarkullsskolan

Nytorpsskolan

Bergums skola

Taubeskolan

Bergsgårdsskolan

Rannebergsskolan

Vättleskolan

Kvibergsskolan

Nordhemsskolan

Backegårdsskolan

Fjällboskolan

Karl Johansskolan

Parkskolan

Gamlestadsskolan

Lundenskolan

Sjumilaskolan

Ryaskolan

Torslandaskolan 6-9

Noleredsskolan

Skutehagen

Lillebyn

Björlandagården

Donsö skola

Kalvhagen och Styrsöskolan

Flatåsskolan

Skytteskolan

Frejaskolan

Ängåsskolan

Hagenskolan

Vättnedalsskolan

Fiskebäcksskolan

Källa: Grundskoleförvaltningen

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Fransson: "En historisk höst väntar din lokaltidning"

Krönika Göteborg Direkts chefredaktör Joakim Fransson ser tillbaka på en tuff vår, men blickar samtidigt framåt mot en historisk höst.fredag 3/7 13:10

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11