EXTRA STÖD. De 32 skolor med sämst ekonomi ska få extra stöd av Grundskoleförvaltningen. Foto: Katja Kircher/Mostphotos (genrebild)

Nu får skolorna med sämst ekonomi stöd

Göteborgs skolor har totalt ett underskott på 171 miljoner kronor. Nu ska skolorna med sämst ekonomi få extra stöd. Men inte i pengar utan i strukturering.

  • Publicerad 06:15, 12 jan 2020

Stödet handlar uteslutande om att ge hjälp så att skolorna klarar båda uppdragen – att ha ekonomin i balans och att bedriva verksamhet.

Årets budget för Göteborgs kommunala skolor landade på 8,1 miljarder kronor. Det innebär att elevpengen ökar med fyra procent. Men samtidigt saknas totalt 171 miljoner kronor för att få stadens skolbudget att gå ihop.

I veckan blev det klart att skolorna med störst underskott ska få extra hjälp för att få ekonomin i balans.

Stödet riktas till de 32 skolor som hade mer en två miljoner i underskott i oktober i fjol och som tillsammans står för 119 miljoner kronor av det totala budgetunderskottet.

Men det handlar inte om extra ekonomiska resurser utan om en genomlysning av skolans organisation.

– Stödet handlar bland annat om att analysera hur klasser, grupper, timplaner och personalen ser ut, säger Helena Sjöberg, avdelningschef för stöd till verksamhetsstyrning och utveckling, Grundskoleförvaltningen och fortsätter:

– Ett antal medarbetare på förvaltningen kommer att arbeta med berörda rektorer och ta fram en nulägesbeskrivning för varje skola och utifrån dem ta fram förslag på vad respektive skola ska göra för att få ordning på ekonomin.

Det kan alltså innebära besparingar för de här skolorna?

– Det beror på hur man ser det. Stödet handlar uteslutande om att ge hjälp så att skolorna klarar båda uppdragen – att ha ekonomin i balans och att bedriva verksamhet.

Nulägesbeskrivningarna ska vara klara i februari. I nästa steg kommer varje skola få hjälp med att ta fram handlingsplaner.

Skolorna som får extra stöd:

Hammarkullsskolan

Nytorpsskolan

Bergums skola

Taubeskolan

Bergsgårdsskolan

Rannebergsskolan

Vättleskolan

Kvibergsskolan

Nordhemsskolan

Backegårdsskolan

Fjällboskolan

Karl Johansskolan

Parkskolan

Gamlestadsskolan

Lundenskolan

Sjumilaskolan

Ryaskolan

Torslandaskolan 6-9

Noleredsskolan

Skutehagen

Lillebyn

Björlandagården

Donsö skola

Kalvhagen och Styrsöskolan

Flatåsskolan

Skytteskolan

Frejaskolan

Ängåsskolan

Hagenskolan

Vättnedalsskolan

Fiskebäcksskolan

Källa: Grundskoleförvaltningen

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Corona snuvade Stefan Livh på radiosorti

Berättar om livet i karantän. 31 mars var hans sista dag på jobbet som programledare på Sveriges Radio. Men corona och karantän har hindrat honom från det. – Jag vet inte när mitt sista program blir, säger Stefan Livh.tisdag 7/4 16:23

DEBATT

"100 procent passion och lokalt engagemang"

Chefredaktören. Trots coronakrisen fortsätter vi att leverera högkvalitativ lokal journalistik hem till dig varje vecka. Även om tidningen inte är lika lokallokal som du är van vid.fredag 10/4 10:50

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57