Byggstart. Här är planen att 57 lägenheter för nyanlända ska stå klara till nyår. Foto: Arkiv

Nu förbereds marken i Askimsviken

I veckan har man börjat förbereda mark i Askimsviken för anläggandet av temporära bostäder åt nyanlända. I augusti är det tänkt att husen ska börja monteras och planen är inflyttning vid årsskiftet.

  • Publicerad 10:59, 17 maj 2017

Det har gått betydligt trögare än tänkt med kommunens byggande av temporära bostäder åt nyanlända. Flera platser som först varit aktuella har fått nobben, och byggstarterna har blivit försenade.

Men i veckan kom de första synliga tecknen på att något är på gång i Askimsviken. Nu börjar förberedelserna för bygget av 57 lägenheter.

– Vi har börjat i veckan och håller på att ta ner en del träd nu. Det här är det första som görs på plats, säger Mikael Olehede, projektchef på Framtiden Byggutveckling AB.

Marken ska nu förberedas och ledningar för värme, vatten och fiber ska grävas ner. Arbetena kommer att ta en paus några veckor under sommaren.

– Vi gör ledningsarbeten fram till midsommar och semestrarna sen tar vi ett uppehåll på en och en halv månad ungefär. Vi vill inte vara i vägen för badgäster och så, säger han.

I mitten av augusti kommer monteringen av husen att påbörjas. Inflytt är beräknad senast innan året är slut.

– Till årsskiftet blir det om inget oförutsett händer, säger Mikael Olehede.

Det har blivit försenat flera gånger, kommer ni att hålla det?

– Som det ser ut nu så tror jag vi håller det.

Av alla platser som kommunen pekat ut som lämpliga för temporära flyktingbostäder, är det bara ett fåtal som kommer att bebyggas. Framtiden Byggutveckling AB har även fått bygglov på Kärralundsvallen och där beräknas bostäderna vara klara för inflytt nästa vår.

– Vi hoppas att vi kan börja bygga så snart som möjligt, säger han.

LÄS MER:

Bygglovet klubbat för flyktingbostäder vid Askimsviken

Masthuggsparkeringen kan få temporära flyktingbostäder

1 mars 2016 trädde den nya bosättningslagen i kraft. Nu har kommunen inte längre bara ansvar för att ordna boende åt ensamkommande flyktingbarn, utan även för övriga som anvisas till Göteborg från Migrationsverkets anläggningsboenden.

Göteborgs stads mål har varit att de temporära bostäderna framför allt ska byggas i de stadsdelar där antalet nyanlända är mindre än i andra. Det ska också finnas fungerande infrastruktur och service.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG