Nu hedras de 63 offren i Backabranden

I kväll är det 22 år sedan Backabranden där 63 ungdomar omkom. Liksom alla år efter den ödesdigra kvällen hålls en minnesceremoni på platsen. Den här gången med coronarestriktioner.

  • Publicerad 12:05, 29 okt 2020

Vänner, Det har nu blivit dags att åter igen samlas och hedra minnet av oktobernatten som för 22 år

Minnet av diskoteksbranden är för evigt fastetsad i götaborgarnas minnen. Det första larmet till SOS kom in strax före midnatt under halloweenkvällen. Vid det laget stod hela den makedonska föreningen på Backaplan i lågor. Inne i lokalen befann sig närmare 400 ungdomar på en fest.

63 av dem kom aldrig hem till sina föräldrar igen.

Minnesplats på Backaplan

På platsen för branden finns idag ett monument över de avlidna som alla var i åldrarna 12 till 20 år. Varje år sedan branden, den 29 oktober 1998, samlas familj och vänner för att hedra de omkomnas minne. Arrangemanget sköts av Brandoffrens anhörigförening, BOA, som även i år bjuder in till ceremonin via sin facebooksida:

”Vänner, Det har nu blivit dags att åter igen samlas och hedra minnet av oktobernatten som för 22 år sedan förde oss samman och fortsätter att göra det varje år sedan dess. ”

Med restriktioner

Att 2020 är ett år med en pågående pandemi syns även i BOA:s inbjudan. Minneslokalen kommer att vara öppen under kvällen men bara för 50 personer, där överlevare från branden och deras anhöriga ger företräde.

För första gången uppmanas också deltagarna att hålla fysisk distans till varandra.

”Även om vi längtat efter varandras kramar under hela året som gått behöver vi tyvärr avstå dessa för att göra vårt bästa för att minska risken för smittspridning. ”, skriver BOA på facebook.

22 år sedan

Minneslokalen kommer att vara öppen torsdagen den 29:e från klockan 18.00 och fredagen den 30:e mellan klockan 12.00 och 20.00.

Den officiella ceremonin kommer att hållas utomhus vid minnesstenen ikväll klockan 20.00

Klockan 23.46 hålls en tyst minut. Det var då det första larmsamtalet kom in till SOS.

Visa merVisa mindre

Vi är GBG