Bostadstillägg. Sedan Margit fyllde 70 år så räckte inte hennes pension till och det var då hon kände att det skulle vara aktuellt att söka bostadstillägg. Foto: Mostphotos

Nu höjs bostadstillägget för pensionärer

Höjt bostadstillägg, höjd garantipension och sänkt skatt. Det är tre åtgärder som från och med nu ska ge mer pengar till fattiga pensionärer.

  • Publicerad 13:24, 9 jan 2020

Någon som har haft bostadstillägg under cirka ett års tid är Margit Binäs, men att söka ”bidrag” tycker hon tar emot, uppger hon till tidningen Hem & Hyra.

Margit Binäs tidigare yrke som förskolelärare där hon var verksam under 37 års tid gav henne både dubbla diskbråck och ett brusande ljud på ena örat. Trots detta så beskriver hon det som ”världens finaste yrke”.

Så mycket har Göteborgs bostadspriser stigit

Sedan Margit fyllde 70 år så räckte inte hennes pension till och det var då hon kände att det skulle vara aktuellt att söka bostadstillägg.

– Då kände jag: ”Oj hoppsan. Nu har jag bara 14 000 att leva på.”

Från och med den 1 januari i år så har taket för bostadstillägget höjts, vilket betyder att fler har rätt till pengarna däribland Margit Binäs. Utöver det så höjs garantipensionen och skatten för pensionärer sänks. Det sistnämnda gäller dock bara för de som har över 17 000 kronor i pension.

Enligt Hem & Hyra har Margit bott i sin hyresrätt i 13 år och efter att hela huset renoverades höjdes hennes hyra från runt 4 000 kronor till över 7 000. Hon uppskattar att bostadstillägget höjs, men hon tillägger även att hon hellre hade velat ha högre pension.

– De måste väl höja det för att folk ska kunna ha råd att leva. Men helst vill jag inte ha något bostadstillägg, säger Margit till tidningen.

När det kommer till Margits tv-apparat så sjunger den på sista refrängen och varje gång den startar kan man urskilja en stor svart rand över skärmen. Hon tillägger även att hon har fått avstå från ett ökat antal tv-kanaler. Men när den gamla tv-avgiften försvann kände Margit en lättnad.

– Det var ju 600 spänn var tredje månad. Det var så orättvist att jag som ensam ska betala det när en familj på sju personer kunde betala samma. Nu betalar vi pensionärer hälften, säger Margit till Hem & Hyra.

Här får du mest bostad för pengarna

I ungefär ett års tid får Margit 600 kronor i bostadstillägg varje månad, och under de fem första åren som pensionär tog hon ut sin tjänstepension. På den tiden räckte pengarna till och Margit berättar att hon rentav kunde lägga undan lite då. Men allteftersom har det sparandet krympt.

– Jag nallar ju varje månad tyvärr, fortfarande. Så än har jag inte kommit ikapp till att 14 000 kronor ska räcka. För det är alltid något som dyker upp som ska betalas.

I dagens läge har ungefär 290 000 pensionärer bostadstillägg. Pensionsmyndigheten beräknar att omkring 100 000 pensionärer som har rätt till pengarna struntar i att söka. Men med tanke på höjningen av tillägget så kan det leda till att fler kommer att söka.

– Vi tror på en ökning och vi har fått extra medel för att förbereda oss för fler ansökningar, säger Linda Nygren, pensionsspecialist på Pensionsmyndigheten, till Hem & Hyra.

Pension – inte så farligt som många tror

Genom att titta på kötiden redan idag så beräknas den till sex månader. Men målet är att reducera dessa kötider ordentligt, i och med att ett nytt ärendehanteringssystem införs under 2020.

– Om det är så att man ansöker via webben så kan det i vissa fall gå genom ett automatiskt beslut. Det innebär att det bara är postgången som avgör väntetiden och beskedet kan komma på en vecka eller två, berättar Linda Nygren.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Corona snuvade Stefan Livh på radiosorti

Berättar om livet i karantän. 31 mars var hans sista dag på jobbet som programledare på Sveriges Radio. Men corona och karantän har hindrat honom från det. – Jag vet inte när mitt sista program blir, säger Stefan Livh.tisdag 7/4 16:23

DEBATT

Pest eller kolera – eller corona

Tradition Tittar man i Göteborgs uråldriga journal kan man se att historiskt sett är corona långt från den enda pandemi som drabbat staden. Digerdöden, pest, smittkoppor och kolera står att läsa.lördag 4/4 16:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57