Ordning på havet. Från och med nästa sommar krävs införs körkort för vattenskoter. Foto: Johannes Erlandsson

Nu införs körkort för vattenskoter

Sommaren 2021 är sista säsongen som det är fritt fram att köra vattenskoter. Nästa år krävs förarbevis för att forsa fram i våra farleder.

  • Publicerad 12:52, 22 jun 2021

Det blir mer kontroll och vi får större möjlighet att agera.

Varje år skadas ett tiotal personer i olyckor där vattenskotrar har varit inblandade. Förra året hade två av olyckorna dödlig utgång. Nu hoppas regeringen att ett körkort för vattenskoter ska minska riskerna och förbättra olycksstatistiken.

– Kravet på förarbevis är jättebra. Då blir det mer kontroll och vi får större möjlighet att agera, säger Marie Felten, sjöpolis i Väst.

Allvarliga olyckor

Sjöpolisen har noterat att antalet vattenskotrar på Västkusten ökar för varje år. Samtidigt stiger också olyckstalen. En vattenskoter kan komma upp i en hastighet om 70 knop, vilket motsvarar 130 kilometer i timmen.

Enligt Transportstyrelsen har orsakerna bakom de allvarligaste olyckorna varit kollisioner eller att skotern har vält och förarna saknat flytväst.

– Det är väldigt positivt med utbildning. Kravet på förarbevis betyder också att vi kan kontakta föräldrarna när vi träffar på ungdomar som saknar körkort, säger Marie Felten.

Två dagars utbildning

Fortfarande är åldersgränsen för att framföra en vattenskoter 15 år. Men från och med maj nästa år krävs alltså även ett körkort. Utbildningen som planeras är både teoretisk och praktisk, tar två dagar och avslutas med ett prov. Redan första juli i år går det att ansöka om förarbevis hos Transportstyrelsen till en kostnad av 300 kronor.

– Målet är att inga förare ska bli strandsatta under nästa säsong. Därför behöver utbildarna börja boka in elever på sina utbildningar på en gång, säger Bo Bergström, sektionschef på Transportstyrelsen.

Kör vattenskoter säkert

Använd flytväst och hjälm – vatten blir stenhårt om du välter i hög fart.

Använd alltid ”död mans grepp” på ett korrekt sätt, om du ramlar i vattnet ska motorn stängas av.

Kör aldrig onykter och håll på sjövägsreglerna – sjölagen gäller även för vattenskotrar.

Ta hänsyn till miljön och kör inte din vattenskoter inom skyddsområden.

Källa: Polisen

Visa merVisa mindre

Vi är GBG

    Vi är GBG