Poppis. Göteborgs Kulturkalas brukar locka många besökare. I år genomförs en coronaanpassad folkfest. Foto: Göteborg & Co (arkivbild)

Nu intar Kulturkalaset Göteborg

Kulturkalaset är tillbaka med dunder och brak. I år intar folkfesten flera nya platser. “Som ett lockbete för att upptäcka nya stadsdelar”, säger projektledaren.

  • Publicerad 16:22, 31 aug 2022

Första september drar årets upplaga av Kulturkalaset igång. Vad kan göteborgarna förvänta sig? 

– Kultur, mat, musik, människor och möten. Jag hoppas och tror att det blir folkvimmel, skön stämning och härliga festivalupplevelser, säger Anna Mjörnvik, projektledare, Göteborg & Co som arrangerar Göteborgs Kulturkalas.

Vilka nyheter bjuder kalaset på i år?

– Vi har spridit ut festivalen över hela staden. Kungstorget och Bältespännarplatsen är de stora centrala platserna. Men vi har även festivalområden i Slottsskogen, Bergsjön, Slakthusområdet i Gamlestaden och på Ringön. Vi är både på klassisk kulturkalas-mark och på nya platser. Kalaset funkar lite som ett lockbete för att få flera att upptäcka nytt i sin stad. 

Ni kallar er numera för en så kallad paraplyfestvial, vad innebär det? 

– Vi jobbar mer med externa arrangörer som samlas och gör sina evenemang som en del av Kulturkalaset. Det betyder samtidigt att vårt utbud blir större genom andra. 

Kalaset burkar hållas i augusti men i år blir det nya datum 1–4 september. Varför? 

– Det har varit en oerhörd späckad evenemangsommar i Göteborg, inte minst på sistone med Way out west, Håkan på Ullevi och Frihamnsdagarna. För staden finns fördelar med att sprida ut utbudet och inte choka branschen. Stora event är krävande både personellt, säkerhets- och resursmässigt. 

– Vi tror att det blir bra och hoppas att vädrets makter är med oss. Tydligen finns det statistik över att det vädermässigt är en bra helg. Vi är jättepeppade och glada över att återta stadsrummet och komma ut till göteborgarna igen,

Anna Mjörnvik, projektledare Göteborgs Kulturkalas. Foto: Göteborg & Co

Kulturkalaset 2022

Torsdag till söndag, 1–4 september pågår Göteborgs Kulturkalas, en hållbar stadsfestival som är gratis och öppen för alla.

Hela programmet finns på kulturkalaset.se.

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00