Ny vänthall. Västtrafiks nya resecentrum i Angered är redo för invigning 25 maj 2019. Foto: Eddie Löthman

Nu invigs nytt resecentrum i Angered

Nu står Västtrafiks nya resecentrum i Angered Centrum klar. Här ska Angeredsborna och andra göteborgare kunna vänta tryggt på spårvagnar och bussar under de totalt 11 miljoner resor som görs till och från platsen varje år.

  • Publicerad 16:37, 24 maj 2019

Resecentret skulle egentligen ha stått klart redan i januari i år men problem med leveranser av material till bygget har försenat färdigställandet.

Nytt resecentrum ska få fler att välja vagnen

Men nu är den nya vänthallen i Angered Centrum redo för att ta emot resande till och från nord östra Göteborg.

– Angered är en stadsdel med mycket resande så det känns särskilt roligt att vi nu kan erbjuda våra kunder ett nytt och modernt resecentrum. Samtidigt bidrar det till samhällsutvecklingen i nordöstra Göteborg och ökar både tryggheten och servicen kring kollektivtrafiken där, säger Lars Backström, vd på Västtrafik i ett pressmeddelande.

11 miljoner resor

Det görs totalt elva miljoner resor med kollektivtrafiken varje år från och till Angereds Centrum. För närvarande finns vänder tre spårvagnslinjer här och ett tiotal busslinjer passerar vänthallen.

Blir det några nya bussar eller spårvagnar under året?

– Nej, det blir inga nya linjer nu. Det som händer är att vi flyttar några busshållplatser men annars inga trafikförändringar, säger Mette Ramqvist, kommunikatör, Västtrafik. 

Däremot öppnar Angereds första Västtrafikbutik upp i resecentrumet, där resenärer kan köpa biljetter och få service. Det finnas också en kiosk, kundtoalett och utrymmen för förarna att vila eller ta paus. Själva vänthallen ska vara öppen mellan klockan 6 och 22.

Inga spårvagnar till Angered i sommar

Wingårdhs Arkitekter

Wingårdhs Arkitekter står bakom utformningen av byggnaden som är byggt enligt höga miljökrav. Den konstnärliga gestaltningen har temat dans och är skapat av konstnären Caroline Bäckman.

– Det är en fantastiskt fin byggnad som vi nu inviger. Tillsammans med Västtrafik ska vi nu arbeta långsiktigt och hållbart för att Angered resecentrum ska vara en trygg knutpunkt och en stolthet för stadsdelen, säger Jonas Nordin, fastighetschef Infra på Västfastigheter, som  kommer att äga och förvalta resecentrumet.

Invignings 25 maj

Lördag 25 maj invigs vänthallen. Det utlovas bland annat på aktiviteter för barn och underhållning i form av dans, musik och tal från arkitekten som ritat byggnaden.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Betala bättre när semestern blir sen"

Debatt. Vänsterpartiet Vänsterpartiet i Västra Götaland är oroliga för vårdpersonalens hälsa och hoppas att de kan få sin semester i sommar... söndag 31/5 13:00

KRÖNIKOR

Underskatta inte en fin tradition

Tradition. Man ska inte underskatt traditioners betydelse. Att ”ta studenten” och att fira detta med sina kamrater är en viktig sekulär ritual – en övergångsrit från ungdomsliv till vuxenliv. lördag 30/5 16:27

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57