Nu börjar Västtrafiks nya spårvagn att köra med resenärer ombord. Foto: Eddie Löthman

Nu kan DU åka nya vagnen

Under torsdagen premiärkör Västtrafiks nya spårvagn, M33, med passagerare i Göteborg. Den nyfikne bör hålla utkik på linje 11.

  • Publicerad 11:48, 24 sep 2020

Peter Hermansson (M), styrelseordförande, Västtrafik. Foto: Eddie Löthman

Västtrafik har beställt 40 nya spårvagnsmodeller från Bombardier med möjlighet att köpa ytterligare 60. Den första levererades i vintras, och sedan dess har vagnen testkörts i 8 000 kilometer.

Därför kör spårvagnen runt med gröna säckar

Under torsdagen premiärkör den nya spårvagnen med resenärer på linje 11 mellan Bergsjön och Saltholmen.

– Det känns spännande att göteborgarna äntligen få börja åka den fina, nya spårvagnen. De här nya vagnarna är fräscha, mer tillgängliga och har mer utrymme. Snart har vi förhoppningsvis ännu fler vagnar på plats och det blir ett stort och nödvändigt lyft för spårvagnstrafiken i Göteborg, säger Peter Hermansson (M), styrelseordförande, Västtrafik, i ett pressmeddelande.

Nya spårvagnarna försenade

De nya vagnarna har låggolv och större ytor för bland annat rullstolar och barnvagnar jämfört med tidigare modeller. Spårvagnarna har också förarplatser i båda ändar vilket gör att vagnarna kan vända färdriktning utan vändslinga.

Första nya spårvagnen på plats i Göteborg

Från och med måndag fortsätter det omfattande testprogrammet med ytterligare 20 000 kilometer med resenärer ombord fram till årsskiftet.

– Testerna hittills har gått bra och nu är det roligt att göteborgarna också får teståka. Våra förare säger att vagnen är tyst och mjuk att köra, säger Johan Henriksson, projektledare på Göteborgs Spårvägar.

Nya vagnarna får skandinavisk design

Vagn nummer två är redan på plats. Förhoppningen är att även den ska kunna börja testas med resenärer i november. Därefter är tanken att resterande vagnar ska komma på löpande band. Samtliga nya spårvagnar ska vara på plats under 2022.

Lista: Här är Göteborgs mest populära linjer

Fakta: Modell M33 – Göteborgs nya spårvagn

Längd: 33 meter

Antal resenärer: Plats för 75 sittande och 155 stående resenärer.

Antal nya vagnar: 40 (10 tvåriktningsvagnar och 30 enriktningsvagnar). Avtalet ger möjlighet att beställa ytterligare 60 spårvagnar.

Byggs av: Bombardier Sweden AB och tyska Kiepe Electric i Bombardiers fabrik i Bautzen, Tyskland.

Kostnad: Totalt 1,3-1,4 miljarder kronor som betalas av Västra Götalandsregionen/Västtrafik, som kommer stå som ägare till de nya spårvagnarna.

Källa: Västtrafik

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

"Håll inne med betalningen"

Konsument Vad gör man om fiberinstallationen försenas av en tvist? Eller om man köpt en ny hylla som man inte lyckas skruva ihop? Konsumentrådgivare, Cassandra Larsson har svaren. lördag 17/10 11:40

DEBATT

"Vem tycker att det är bra att fattiga dör tidigare?"

Debatt Den som lever sitt liv i rika Askim lever i genomsnitt 10 år längre än den som bor i Bergsjön. Den som är fattig, kortutbildad och arbetslös dör helt enkelt tidigare än den som är rik, högutbildad och har jobb. lördag 3/10 12:06

KRÖNIKOR

Tjulander: Ett problem som angår hela stan

Krönika De kriminella gängen i Göteborg har den senaste tiden fått mycket uppmärksamhet i medier i hela landet. Det har skramlats med förslag om fler poliser och hårdare straff. lördag 10/10 14:38

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11