ÅTERVINNING. Från och med 1 juni 2020 har alla göteborgare rätt till tolv fria besök per år på stadens återvinningscentraler. Foto: Sten-Åke Stenberg

Nu kan du återvinna dubbelt så många gånger

Nu får alla göteborgare tolv fria besöka per år på stadens återvinningscentraler. "Vi vill få göteborgarna att lämna sitt avfall på ÅVC:erna", säger Claes Johansson (M), ordförande i Kretslopp-och vattennämnden.

  • Publicerad 10:29, 31 maj 2020

Vi har cirka 300 000 besök årligen på våra ÅVC:er...

Hittills har alla göteborgare haft sex gratis besök till stadens fem återvinningscentraler varje år. Från och med den 1 juni dubbleras det till tolv besök.

Kö till återvinningscentralerna i coronans spår

– Vi vill få göteborgarna att lämna sitt avfall på ÅVC:erna. Detta hoppas vi ska underlätta för människor i vardagen och vi arbetar vidare för att införa fria besök, säger Claes Johansson (M), ordförande i Kretslopp-och vattennämnden, i ett pressmeddelande.

Återbruket på återvinningscentralerna har begränsats till textil och och byggmaterial under coronapandemin. I stället för att slänga användbara saker uppmanas göteborgarna att sälja sakerna eller vänta tills restriktionerna lättats och återvinningscentralerna kan ta emot allt igen.

– Att ställa saker vid återvinningsstationen är olaglig nedskräpning. Det är bra att göteborgarna vill lämna till återbruk, men nu under coronakrisen får man gärna behålla dem hemma ett tag till, säger Natali Kjernell, processledare på Kretslopp och vatten.

Paus för det som kan gå till second hand. Men i övrigt går det att lämna alltifrån möbler, hushålls- och fritidsartiklar, byggmaterial och ris till farligt avfall.

– Vi har cirka 300 000 besök årligen på våra ÅVC:er, majoriteten utgörs av privatpersoner. säger Henrik Forssgren på förvaltningen Kretslopp och vatten.

Återvinningspråmen skjuts upp till hösten