Nu kan du mumsa maneter!

Just när vi vant oss vid att äta rå ål, sjögräs och bläckfisk glider nästa japanska specialitet in i butikerna: manet. "I delar av Asien äter man det istället för nötter", enligt importören Fredrik Tegnér.

  • Publicerad 12:00, 5 mar 2017

Ni minns väl det klassiska skämtet om stockholmaren som inte kan göra sig förstådd när han ska köpa räkor i Göteborg? Snart kan poängen med skämtet vara ett minne blott, eftersom det nu faktiskt går att köpa maneter i matbutiken.

Fredrik Tegnér driver företaget som importerar maneten. Enligt honom har det länge varit ett populärt tillbehör Asien. Innan maneterna hamnar på matbordet avlägsnar man dock en hel del vatten.

– Svenskar tänker nog på något klibbigt man försöker undvika när man badar på sommaren, men denna produkten är krispig i karaktären. I Asien har man det som snacks till öl istället för jordnötter, säger Fredrik Tegnér.

Precis som barfavoriten chilinötter har maneten lite sting i sig, men det beror inte på att några brännmaneter fått sätta livet till. Däremot har den smaksatts med bland annat chili. Att det står "kurage" på paketet beror inte på att man måste vara modig för att äta innehållet - kurage är helt enkelt det japanska ordet för manet.

En kommande storsäljare?

I Sverige kommer maneten nog främst användas som sushitopping, spår Fredrik Tegnér. Eller som tillbehör i samma anda som sjögräs- och bläckfisksallad.

Göteborgare som är sugna på maneter får bege sig till Ica Focus. Enligt butikschef Mats Redberg är det inte på grund av efterfrågan de tagit in produkten.

– Det är mest för att det är en spännande nyhet, och för att vi vill ha ett så brett sortiment som möjligt, säger han.

Importören Fredrik Tegnér gissar att maneten förmodligen inte kommer bli någon ny storsäljare.

– Men man vet aldrig. Jag trodde samma sak om sjögrässalladen som vi nu säljer tonvis av per månad, säger han.

Minns ni skämtet?

En stockholmare på besök kommer in i Feskekôrka. På bredaste stockholmska frågar han en av fiskhandlarna:

– Har ni några reeker?

– Öhh, va? svarar mannen bakom disken.

– Jamen du veeet, säger stockholmaren, reeker!

Fiskhandlaren kliar sig i skägget och skakar på huvudet.

–  Dô, du får ussäkta majj, men jag fattar inte vad du menar.

– Reeker! svarar stockholmaren frustrerat. Såna man eeter!

– Jahaja, nänänä, skrockar fiskhandlaren. Maneter säljer vi ju inte!

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Minifestival tröst för Way out Westfansen

Nöje Villa Belparc scen för Way out Weekend. För andra året i rad har Way out West tvingas ställa in festivalen. Men nu öppnar man för en minifestival vid Villa Belparc. Under namnet Way out Weekend kommer artister som Sarah Klang, Amason och...måndag 2/8 11:37

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Ta ett större ansvar för bostadsproblemen i Göteborg

Debatt Bo i Göteborg Det råder fortsatt stor bostadsbrist och klyftorna på bostadsmarknaden växer. Problemen med trångboddhet i socialt utsatta områden har blivit tydliga… torsdag 24/6 13:12