Nu kan du mumsa maneter!

Just när vi vant oss vid att äta rå ål, sjögräs och bläckfisk glider nästa japanska specialitet in i butikerna: manet. "I delar av Asien äter man det istället för nötter", enligt importören Fredrik Tegnér.

  • Publicerad 12:00, 5 mar 2017

Ni minns väl det klassiska skämtet om stockholmaren som inte kan göra sig förstådd när han ska köpa räkor i Göteborg? Snart kan poängen med skämtet vara ett minne blott, eftersom det nu faktiskt går att köpa maneter i matbutiken.

Fredrik Tegnér driver företaget som importerar maneten. Enligt honom har det länge varit ett populärt tillbehör Asien. Innan maneterna hamnar på matbordet avlägsnar man dock en hel del vatten.

– Svenskar tänker nog på något klibbigt man försöker undvika när man badar på sommaren, men denna produkten är krispig i karaktären. I Asien har man det som snacks till öl istället för jordnötter, säger Fredrik Tegnér.

Precis som barfavoriten chilinötter har maneten lite sting i sig, men det beror inte på att några brännmaneter fått sätta livet till. Däremot har den smaksatts med bland annat chili. Att det står "kurage" på paketet beror inte på att man måste vara modig för att äta innehållet - kurage är helt enkelt det japanska ordet för manet.

En kommande storsäljare?

I Sverige kommer maneten nog främst användas som sushitopping, spår Fredrik Tegnér. Eller som tillbehör i samma anda som sjögräs- och bläckfisksallad.

Göteborgare som är sugna på maneter får bege sig till Ica Focus. Enligt butikschef Mats Redberg är det inte på grund av efterfrågan de tagit in produkten.

– Det är mest för att det är en spännande nyhet, och för att vi vill ha ett så brett sortiment som möjligt, säger han.

Importören Fredrik Tegnér gissar att maneten förmodligen inte kommer bli någon ny storsäljare.

– Men man vet aldrig. Jag trodde samma sak om sjögrässalladen som vi nu säljer tonvis av per månad, säger han.

Minns ni skämtet?

En stockholmare på besök kommer in i Feskekôrka. På bredaste stockholmska frågar han en av fiskhandlarna:

– Har ni några reeker?

– Öhh, va? svarar mannen bakom disken.

– Jamen du veeet, säger stockholmaren, reeker!

Fiskhandlaren kliar sig i skägget och skakar på huvudet.

–  Dô, du får ussäkta majj, men jag fattar inte vad du menar.

– Reeker! svarar stockholmaren frustrerat. Såna man eeter!

– Jahaja, nänänä, skrockar fiskhandlaren. Maneter säljer vi ju inte!

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Fransson: "En historisk höst väntar din lokaltidning"

Krönika Göteborg Direkts chefredaktör Joakim Fransson ser tillbaka på en tuff vår, men blickar samtidigt framåt mot en historisk höst.fredag 3/7 13:10

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11