JÄRNVÄG. Utredningsområdet för den nya järnvägen mellan Göteborg och Borås berör sex kommuner; Göteborg, Mölndal, Härryda, Bollebygd, Mark och Borås. Foto: Trafikverket

Nu kan du påverka var rälsen ska dras

På lång sikt ska en ny stambana för höghastighetståg byggas mellan Göteborg och Stockholm. Nu kan du tycka till om var den nya järnvägen ska dras mot Borås.

  • Publicerad 05:30, 19 sep 2020

Sara Distner, projektchef Göteborg–Borås. Foto: Paul Bjorkman

Trafikverket har tagit fram olika förslag för var den nya rälsen mellan Göteborg och Borås ska dras, och nu är det dags för ett nytt samråd vilket ger allmänheten möjlighet att tycka till.

Höstens samrådsmöten är helt digitala på grund av coronapandemin. Förinspelade presentationer har gjorts där de olika förslagen presenteras.

Trots bakläxan – höghastighetstågen fortsätter utredas

– Nu vill vi gärna ta emot allmänhetens synpunkter! Jag skulle vilja uppmana till att man lämnar synpunkter under detta tidiga samråd så att vi på Trafikverket kan ta med oss det i vårt fortsatta arbete. När vi nu inte kan ha några fysiska samrådsmöten kan man ändå få svar på sina frågor via telefon eller mejl. Vi har bemannat upp för det, säger Sara Distner, projektchef på Trafikverket.

På Trafikverkets hemsida finns adress och mejl för den som vill lämna sina synpunkter. En digital karta har tagits fram där det går att zooma för att se närmare på de föreslagna så kallade järnvägskorridorerna.

Här kan nya järnvägen till Borås dras

Bland de olika dragningarna finns bland annat ett förslag där järnvägen går raka vägen mot Landvetter från Göteborg. Men det finns också förslag med en utbyggnad av Mölndals station med ett stopp även där.

Vid Landvetter flygplats finns ett förslag med station under flygplatsterminalen, ett förslag med en station i anslutning till terminalen och ett förslag med en station öster om flygplatsen.

Göteborgs kommun berörs inte nämnvärt av de olika förslagen eftersom projektet börjar i Almedal och ganska snabbt går in i Mölndals kommun.  

Exakt var järnvägen kan dras är för tidigt att säga. I det här läget i planläggningsprocessen är de föreslagna korridorerna ganska breda.

Hon väntar på höghastighetstågen

Kommer några byggnader eller bostadsområden behöva rivas?

– Det är klart att när man lägger ut en korridor för järnväg så kommer det påverka fastigheter. Men det är först i nästa skede när vi bestämmer den exakta placeringen som vi tittar på enskilda fastigheter och vägar som berörs. Det är även då vi kan avgöra till exempel vilka fastigheter som påverkas av buller, säger Sara Distner.

Samrådet pågår fram till 6 november. Därefter ska Trafikverket konsekvensbeskriva korridorerna och föreslå en rangordning för vilken korridor de tycker att man arbetar vidare med. Därefter är det dags för nya samrådsmöten innan regeringen tar det slutgiltiga beslutet om var järnvägen ska dras.

Höghastighetsjärnväg Göteborg - Borås

Maxhastighet: 250 km/h

Tid: Cirka 35 min

Antal tåg:  Åtta tåg per timme och riktning, varav tre höghastighetståg och fem snabba regionaltåg.

Byggstart: 2025-2027

Färdigt: Tidigast 2035

Källa: Trafikverket

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

"Håll inne med betalningen"

Konsument Vad gör man om fiberinstallationen försenas av en tvist? Eller om man köpt en ny hylla som man inte lyckas skruva ihop? Konsumentrådgivare, Cassandra Larsson har svaren. lördag 17/10 11:40

DEBATT

"Vem tycker att det är bra att fattiga dör tidigare?"

Debatt Den som lever sitt liv i rika Askim lever i genomsnitt 10 år längre än den som bor i Bergsjön. Den som är fattig, kortutbildad och arbetslös dör helt enkelt tidigare än den som är rik, högutbildad och har jobb. lördag 3/10 12:06

KRÖNIKOR

Tjulander: Ett problem som angår hela stan

Krönika De kriminella gängen i Göteborg har den senaste tiden fått mycket uppmärksamhet i medier i hela landet. Det har skramlats med förslag om fler poliser och hårdare straff. lördag 10/10 14:38

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11