PÅ HJUL. Med en ombyggd husbil kan kan familjecentralen i Angered lättare nå barnfamiljerna i stadsdelen. Anna Wiberg, BHV-sköterska, Karin Eriksson,socionom och Helena Johansson är några som ska åker med. Foto: Lina Isaksson

Nu kan familjecentralen rulla runt i Angered

Med en ombyggd husbil ska familjecentralen i Angered komma närmare barnfamiljerna. Den mobila mottagningen är inredd som ett BVC-rum och ska nu rulla omkring i stadsdelen.

  • Publicerad 12:00, 23 jun 2019

Familjecentralen i Angered har i uppdrag att jobba mer uppsökande. Det innebär både fler hembesök och lokala insatser på olika platser runt om i området. Idén med en rullande mottagning kom från personalen.

– Vi får väl skaffa en husbil sa någon och vi skrattade. Men efter hand tänkte vi att det kanske inte är en dålig idé ändå - att ha en extern modul. Vi behöver mer plats och vara mer synliga, säger Helen Helena Johansson, BHV-sköterska,

Tack vare ett statligt bidrag blev den rullande familjecentralen verklighet.

Det är en specialbyggd husbil som är utrustad som ett BVC-rum med spädbarnsvåg, syntesttavlor, plats för samtal, toalett och datorer för administration.

Premiärturen gick till Hammarkullkarnevalen.

– Där visade vi upp husbilen och hade aktiviteter med de yngre barnen och bjöd på frukt. Det handlar om att nå ut, riva hinder och öka kunskapen, säger socionom Karin Eriksson.

Bakgrunden är bland annat att ett behov av hälsofrämjande insatser inom barnsäkerhet, kost, tandhälsa och stöd i föräldraskapet. Och tanken är att husbilen ska underlätta för familjecentralen att nå ut till barnfamiljer i stadsdelen.

Hur viktigt är det att ha en mobil verksamheten här i Angered?

– Det är viktigt att jobba uppsökande i våra områden eftersom en del barn inte kommer hit av olika anledningar, för att vi inte når dem eller för att de inte vet om att vi finns.
 Många byter adress eller telefonnummer ofta. Då kan det här vara ett sätt att istället komma till dem, säger Anna Wiberg, BHV-sköterska.

I sommar är planen att husbilen bland annat ska åka runt och bjuda på sagostunder i samverkan med biblioteken. Visionen vid lov är att den ska vara som ett aktivitetscenter.

– Den kommer även vara bra vid särskilda hälsokampanjer. Exempelvis hade bilen varit väldigt bra att ha när det var mässlingsutbrott, för då hade vi kunnat åka runt och informera och vaccinera, säger Helena Johansson.

Den rullande mottagningen är ett samarbete mellan Närhälsan Angered, Capio Läkarhus Angered, Angereds Närsjukhus och Göteborgs Stad.

NYTT. Anna Wiberg visar upp stans nyaste BVC-rum. Foto: Lina Isaksson

OM familjecentralen i Angered

Familjecentralen i Angered Centrum är en träffpunkt för barn mellan 0 och 12 år och deras föräldrar. Du som ska bli förälder är också välkommen. Här finna öppna förskolan, barnavårdscentral, barnmorskemottagning, socionomer från socialtjänst och Angereds Närsjukhus.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Corona snuvade Stefan Livh på radiosorti

Berättar om livet i karantän. 31 mars var hans sista dag på jobbet som programledare på Sveriges Radio. Men corona och karantän har hindrat honom från det. – Jag vet inte när mitt sista program blir, säger Stefan Livh.tisdag 7/4 16:23

DEBATT

Pest eller kolera – eller corona

Tradition Tittar man i Göteborgs uråldriga journal kan man se att historiskt sett är corona långt från den enda pandemi som drabbat staden. Digerdöden, pest, smittkoppor och kolera står att läsa.lördag 4/4 16:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57