Nu kan Gårdsten slippa värstingstämpeln

Gårdsten kan komma att strykas från listan över "särskilt utsatta områden". Tack vare det lokala bostadsbolagets arbete. Det anser polisen i Nordost som rekommenderar att platsen omvärderas.

  • Publicerad 15:30, 12 sep 2018

4

I Göteborg finns sju av Sveriges 23 områden som polisen klassar som "särskilt utsatt". Gårdsten är ett av de områden som har haft stora problem med brottslighet och utanförskap. Men, som Hem & Hyra var först att rapportera om, har polisen i Nordost under några års tid märkt av en positiv förändring och överväger att rekommendera att Gårdsten tas bort från listan över ”särskilt utsatta områden”. Mycket tack vare Gårdstensbostäder.

Läs mer: Modellen lyfte Gårdsten till nya höjder

– Gårdstensbostäder har gjort en långsiktig satsning där man har tagit ett helhetsansvar för området. Nu har vi kommit fram till att vi rekommenderar att man stryker området från den lista som finns hos polisen, säger Fredrik Lennartsson, biträdande lokalpolisområdeschef i Nordost.

På Gårdstensbostäder välkomnar man beskedet.

– Det är en mycket glädjande nyhet efter 21 års arbete som alla medarbetare, samarbetspartner och boende har gjort här. Det är ett kvitto på att hårt arbete ger resultat och att vi lämnar listan är viktigt för de resterande 22 "särskilt utsatta områden". Det blir som ett ljus i tunneln för dem, säger Michael Pirosanto, VD, Gårdstensbostäder.  

På Gårdstensbostäder har man sedan slutet av 90-talet satsat successivt i området på att bland annat erbjuda sommarjobb, trygghetsvärdar och samarbete med föreningslivet. Man har även höjt områdets utseende.

Lägre brottslighet

Förändring i Gårdsten märks bland annat på att brottsligheten går ner och att polisen inte har några problem att arbeta i området, vilket karaktäriserar ett ”särskilt utsatt område".

Vad betyder det att polisen har svårt att arbeta?

– Att polisen möts av motstånd, vilket innebär att vi måste vara många när vi åker dit. Eller att vi under perioder får våra bilar förstörda eller utsätts för stenkastning. Det ser vi inte i Gårdsten nu, säger Fredrik Lennartsson.

Mopedåkning största problemet

Enligt honom handlar de största problemen i Gårdsten i dagsläget om trafikstörningar som mopedkörning. Polisen kommer fortsätta sin närvaro i området men i takt med att situationen ändras, förändras även polisens arbete.  

– I sort sett handlar det om att ta tag i de problem som finns. Det kommer vi fortsätta att göra i Gårdsten. Det är just det extrema tillståndet som vi ser har förändrats i Gårdsten under ett par års tid.

Läs också: Bo med svärmor i Gårdsten

Läs också: Grönt ljus för 230 nya bostäder

Fakta: Utsatta områden

Särskilt utsatt område – kännetecknas av en social problematik och kriminell närvaro som lett till en utbredd obenägenhet att delta i rättsprocessen och svårigheter för polisen att fullgöra sitt uppdrag. Läget anses vara akut.

Riskområde – kännetecknas av att det befinner sig i riskzonen att bli ett särskilt utsatt område. Något eller några av de fastställda kriterierna saknas. Läget anses alarmerande.

Utsatt område – är geografiskt avgränsat och karaktäriseras av en låg socioekonomisk status där de kriminella har en inverkan på lokalsamhället. Inverkan är snarare knutet till den sociala kontexten i området än de kriminellas utstuderade vilja att ta makten och kontrollera lokalsamhället. Läget anses allvarligt.

"Särskilt utsatta områden" i Göteborg: Biskopsgården, Bergsjön, Hjällbo, Hammarkullen, Gårdsten, Lövgärdet och Tynnered.

Källa: Polisen

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Reste bort – tio främlingar tog över lägenheten

Nyheter Misshandlades när han kom hem. Tio personer flyttade olovligen in i en lägenhet i Rannebergen. När lägenhetsinnehavaren kom hem efter en längre utlandsvistelse åkte han på stryk.måndag 24/9 8:20

Nya förskolebudgeten: Skillnad på flickor och pojkar

Nyheter Föräldrar hotar att DO-anmäla kommunen Nu rasar föräldrar över att förskolorna får högre bidrag för pojkar än flickor i den nya budgeten. Men det är inte hela sanningen menar förskoleförvaltningen.måndag 24/9 5:30

Premiär för Angereds bokmässa

Nyheter Fri entré Angereds första bokmässa vill lyfta författare och litteratur från förorten. På lördag är det premiär på Blå stället dit alla göteborgare är välkomna.lördag 22/9 6:30

Elföretaget: "Vi förbereder oss för ett allvarligt läge"

Nyheter Stormen Knud är här – så påverkas Göteborg. Stormen Knud drar in över Göteborg och på flera håll i staden förbereder man sig på olika vis för att kunna upprätthålla så väl kollektivtrafik som elnät. Så här påverkar stormen stadenfredag 21/9 16:36

Titanics öde fascinerar nya generationer

Nyheter Utställning i Göteborg Världens kanske mest kända fartyg sjönk i Nordatlanten för 106 år sedan. Men än i dag fascinerar berättelsen nya generationer. Just nu pågår utställningen Titanic The Exhibition i Göteborg.fredag 21/9 15:30

Fullmatad Göteborgshelg med flera guldkorn

Nyheter Göteborg Direkt ger dig bästa tipsen för bästa helgen Sverigepremiär på Disneymusikalen "Ringaren i Notre Dame" på Göteborgsoperan eller hylla Tomi Kallio i Scandinavium. Eller se "Så mycket bättre"-stjärnan på Pustervik. Helgen har mycket att erbjuda....fredag 21/9 11:50

Dagens namn – 21 september

Nyheter FILM Glöm inte att gratulera dina nära och kära på namnsdagen!fredag 21/9 10:30

Här är allt du behöver veta inför stormen

Nyheter Stormen Knud drar in över Västkusten och Göteborg och från flera håll signaleras det om att det här kommer medföra störningar inte minst i trafiken. Här ser du hur du påverkas och vad du kan göra för...fredag 21/9 9:39

Man skjuten på öppen gata i Biskopsgården

Nyheter Avled direkt Vid tiotiden på torsdagskvällen sköts en man i ihjäl på Dimvädersgatan i Biskopsgården. På fredagsmorgonen var mannen ännu inte identifierad och polisen har ingen misstänkt.fredag 21/9 8:10

Vi är GBG