Åtgärdsprogram. Vi delar Göteborg med hundra tusentals råttor. Foto: Mostphotos

Nu kartläggs råttornas framfart i Göteborg

Problemet med råttor ökar för varje år. Under förra året gjorde Anticimex fem tusen utryckningar som gällde råttor i Göteborg. Nu testas ett nytt åtgärdsprogram i centrum.

  • Publicerad 11:14, 1 mar 2021

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Det går inte att säga hur många råttor vi delar vardagen med. Ingen har velat – eller kunnat – räkna dem. I och med det nya projektet hoppas man kunna få en överblick av hur många råttor som rör sig i centrala Göteborg.

Området runt Fredsgatan och Avenyn har valts ut i Park- och naturnämndens nya råttprojekt.

– Tanken är att ta ett helhetsgrepp för att hitta orsaken till råttproblemet, säger Håkan Rystrand skadedjursexpert på Anticimex.

Råttsäkra papperskorgar testas på Heden

Tillsammans med fastighetsägare, boende och restauranger ska han nu göra en fördjupad inventering av skadedjurens framfart. Vad är det som lockar till sig råttorna?

– Är det avloppsstammar, sunkiga soprum, papperskorgar eller håligheter i marken? Vi planerar att göra inspektioner före och efter åtgärderna, säger Håkan Rystrand.

100 000 råttor

Bland annat har 14 avloppsfällor placerats uti ledningsnätet för att bekämpa råttpopulationen och samla statistik. Fällorna är försedda med simkort som skickar information till Anticimex. Håkan Rystrand berättar att Anticimex avlivade närmare hundra tusen råttor i centrala Göteborg under förra året.

– Det vi har märkt är att råttorna blir mer och mer synliga. Förr kunde man se dem en sen kväll i parken eller på väg hem från krogen. Nu träffar man på dem även under dagtid, säger han.

Råttsäkra papperskorgar

Råttor söker sig dit det finns mat. Just nu är det fågelmatning, papperskorgar och fallfrukter som ligger kvar. När det blir varmare lockas råttorna av resterna från våra picknickar och fikastunder utomhus. En del av projektet är därför att ägna årets TÄNK-kampanj åt nedskräpningens betydelse för råttförekomsten.

Dessutom har ett 50-tal papperskorgar i centrum bytts ut mot en mer råttsäker modell, med mindre inkasthål och en blankare utsida.

– Råttor är jätteduktiga på att klättra. Det är inte så mycket som kan stoppa dem. Men de här papperskorgarna funkar bra, säger Håkan Rystrand.

Park-- och naturnämnden har fått i uppdrag av Göteborgs stad att samordna åtgärder för att möta Göteborgs råttproblem. 

Göteborgs Stads insatser i pilotområdena Fredsstan och del av Avenyn:

14 avloppsfällor har placerats ut i ledningsnätet för att bekämpa råttpopulationer och samla statistik över förekomst.

Ett 50-tal papperskorgar byts ut till en råttsäkrad modell av stadens Robinkorg och förses med informationstavlor där kampanjmeddelanden kan placeras ut

Underhåll och tätning av avfallskomprimator på Heden har utförts

TÄNK kampanjen under 2021 kommer att ha fokus på nedskräpningens betydelse för råttförekomst

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Riverfields inspireras av både Dylan och Göteborg

Nöje Riverfields vill värna om låtskrivandet. Med debut-ep:n "Slow fram coming" inspireras bandet av såväl Bob Dylan och Bruce Springsteen som av hemstaden Göteborg.söndag 11/4 16:00

Krönikor

Axelsson: Göteborg var kallare förr

Krönika Tradition. Det är ett faktum att kalla dagar i Göteborg känns kallare än på många andra platser på grund av vindarna. Men vintern 2021 är långt ifrån någon rekordvinter, åtminstone än så länge. torsdag 11/3 16:10

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Attenius (S): Alla unga ska kunna ta sig runt i Göteborg

Debatt Socialdemokraterna Att spela fotboll på Heden, bada i Delsjön eller gå på Liseberg har gett många av oss göteborgare sommarminnen för livet. Den möjligheten bör utsträckas till alla skolelever, oavsett föräldrarnas inkomst. tisdag 6/4 13:00