ELBUSSAR. De nya elbussarna börjar köra på linje 59, 60 och 62 successivt under hösten. Foto: Eddie Löthman

Nu kommer Västtrafiks nya elbussar

Västtrafiks mål är att all stadstrafik ska vara elektrifierad innan år 2030. Nu lanserar man 30 nya elbussar på flera linjer i Göteborg.

  • Publicerad 10:21, 3 okt 2019

Lanseringen av 30 nya elbussar är Västtrafik hittills största. De nya tystare och renare bussarna ska trafikera linjerna 59, 60 och 62. Från och med mitten av oktober kommer de successivt sättas i trafik.

– Nu tar vi nästa steg mot en buller- och utsläppsfri stadstrafik. Västtrafik storsatsar på att elektrifiera stadstrafiken och nu står Göteborg på tur. Jag är övertygade om att de här elbussarna kommer göra stor skillnad i många göteborgares vardag, säger Peter Hermansson (M), styrelseordförande i Västtrafik, i ett pressmeddelande.

Nästa år väntas Västtrafik bli störst i landet på elbussar. Då kommer ytterligare 170 nya elbussar i trafik.

Bussarna är Volvos modell 7900e. Bussarna kommer att ha mer utrymmen för rullstolar och barnvagnar än vad dagens bussar har. Laddningen görs både i depå och vid ändhållplatser.

Här är nya elbussarna längs linje 16

Nu blir bokbussen elektrisk

Göteborg antar utmaningen – fossilfria transporter 2030

Så blir Västtrafiks nya biljettsortiment

Klart: 70 zoner blir 3 i kollektivtrafiken

Västtrafik fyrdubblar biljettkontrollerna

Trafiken – minut för minut

DEBATT

DEBATT: "Vinstjakt har lett till en kris i hemtjänsten"

Jonas Attenius (S) och Marina Johansson (S). Hemtjänsten förtjänar att prioriteras. Minutscheman måste bort, villkoren förbättras och antalet anställda bli fler. Det menar artikelförfattarna.måndag 24/2 14:34

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57