Nu måste Älvrummet lämna Kanaltorget

Inom kort flyttar Älvrummet till Lindholmen. Rummets syfte är visserligen att informera om utvecklingen på båda sidor av älven, men att lämna fastlandet för Hisingen medför vissa farhågor.

  • Publicerad 15:19, 9 aug 2017

Älvrummets bygglov går snart ut, men även Västlänken gör att det måste maka på sig. Kanaltorget vid operan byts för en period mot Lindholmen Science Park.

– Vi ser det som en tillfällig lösning, men tillfällig på längre sikt, säger Maria Karlsson, strategisk kommunikatör på Älvstranden Utveckling AB.

Var Älvrummet ska ligga därefter är ännu inte bestämt.

Förhoppningen är att några av de 20-30000 personer som arbetar och studerar på Lindholmen ska passa på att besöka Älvrummet efter flytten, men också att den som mer allmänt "har vägarna förbi" fortsätter komma.

– Det fysiska avståndet till Hisingen upplevs som större än det faktiskt är. Det är en mental barriär och en av de saker vi med Älvrummet försöker jobba bort, säger Maria Karlsson.

Vanliga besökare i Älvrummet är annars förbokade grupper från exempelvis olika offentliga verksamheter inom och utanför Göteborg, näringslivsrepresentanter och internationella besökare som är intresserade av vår stadsutveckling.

Den vanligaste gästen är dock en skolungdom.

– Det är ett bra sätt att få dem engagerade och intresserade. Det är trots allt de som ska bo i staden och bygga den, säger Maria Karlsson. Men vi vill ha fler besökare och det är något vi ska jobba med.

Att Älvrummet i dagens informationstäta samhälle skulle vara överflödigt håller hon inte med om.

– Det är ett jättebra komplement till det lästa ordet, en utställning talar ju till fler sinnen. Älvrummet är dessutom bemannat med kunnig personal som vet allt om stadsutveckling i Göteborg. Utställningen kan också uppdateras kontinuerligt, inom stadsutveckling händer det saker hela tiden.

Älvrummet har anklagats för att vara alltför okritiskt, vad tänker du om det?

– Vi ska informera och berätta, inte ta ställning för eller emot. Sedan är det upp till besökarna själva att tycka till. Det finns många utmaningar och det ska vi självklart berätta, vare sig det gäller Västlänken, Karlatornet eller linbanan, men vi säger varken att något är rätt eller fel, säger Maria Karlsson från Älvstranden Utveckling.

Detta är Älvrummet

Göteborgs stad använder Älvrummet för att visa upp och kommunicera kring stadsutvecklingsplanerna för "Älvstaden", det vill säga norra och södra älvstranden. Linbanan, Hisingsbron och planerna för Frihamnen är några exempel.

Älvrummet vid Kanaltorget stänger sista september och under oktober pågår flytten till nya lokaler vid Lindholmen scince park.

– Vi flyttar med så mycket som möjligt av innehållet men kommer också ta fram en ny utställning, säger Maria Karlsson från Älvstranden Utveckling.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG