Mäter virus. Enligt forskaren Heléne Norder märks en tydlig uppgång av covidsmitta i göteborgarnas avloppsvatten. Foto: Sahlgrenska akademin

Nu ökar corona i Göteborg – igen

Nu har smittspridningen åter fått fart i Göteborg. Sedan några veckor tillbaka har halten av covidvirus i avloppsvattnet stadigt ökat.

  • Publicerad 13:29, 23 jun 2022

När vi äntligen trodde att det var över är det dags igen. Under de senaste veckorna har allt fler göteborgare insjuknat i covid. Forskningsledaren och mikrobiologen Heléne Norder, som mäter virus i avloppsvattnet, bekräftar ökningen.

– Den började i slutet av maj, sen har det fortsatt att öka något för varje vecka, säger hon.

Efter den "fjärde vågen", när varianten omikron slog hårt och brett i vintras, har smittan stadigt gått ner.

Nedgången fortsatte hela våren och i början av maj var halterna av covidvirus i avloppsvattnet försvinnande låga.

Sen vände kurvan uppåt igen, till forskarens förvåning.

– Det här var inte alls vad vi förväntade oss. Den här varianten verkar inte bry sig om solen och att de flesta göteborgare har god immunitet, säger Heléne Norder.

Lindrigt förlopp

Fortfarande är det de olika former av omikron som dominerar, vilket vanligtvis ger mildare symptom. Varianterna B4 och B5 tros inte gå lika långt ner i lungorna och sjukdomen påminner mer om en vanlig förkylning.

– Däremot är varianterna rejält smittsamma och det är viktigt att inte hoppa över någon vaccinationsdos, säger Heléne Norder.

Även i resten av landet ökar smittan på sina håll. Liknande mätningar som genomförs runt om i Sverige visar en liknande trend.

– Under de senaste två veckorna har virushalten stigit framförallt i Umeå och Stockholmstrakten. Även ute i Europa har smittan gått upp, säger Heléne Norder.

Covid i avloppet

Sedan i februari 2020 undersöks förekomsten av covid-19 i avloppsvattnet löpande i Göteborg. En forskargrupp på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs Universitet tar, i samarbetar med Gryab, prover från göteborgarnas avloppsvatten varje vecka.

Forskningen leds av mikrobiologen Heléne Norder.

Coronavirus i avloppsvattnet påvisar virus- och sjukdomsförekomst i samhället

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Robert Hannah (L): ”Svensk- heten känner ingen hudfärg”

Debatt Debatt. Nya svenskar behöver mer än en ceremoni med jordgubbstårta. Det menar liberala riksdagsledamoten, med rötter i Tynnered, Robert Hannah.onsdag 8/6 12:44