Klart för öppning. Från den 20 december klockan 05.00 är Götatunneln helt öppen igen och trafiken återgår till det normala. Foto: Trafik Göteborg

Nu öppnar Götatunneln igen – kraftigt försenad

Måndag 20 december öppnar Götatunnelns båda rör och trafiken återgår till det normala. Dagarna innan är tunneln helt avstängd och bilister får räkna med längre restider.

  • Publicerad 14:39, 10 dec 2021

Under snart ett års tid har förstärkningsarbetet i Götatunneln pågått inför bygget av Västlänken, som kommer att passera ovanpå Götatunneln på två ställen. Det norra tunnelröret har därför varit stängt sedan dess, och trafiken i tunneln har istället dubbelriktats i det södra röret.

Dagarna innan är tunneln helt avstängd i båda riktningar, gäller även Gullbergstunneln, på grund av arbeten inför öppnandet.

Åter full kapacitet

Arbetet har förlängts vid flera tillfällen. Dels på grund av att Trafikverket inte har fått bedriva nattarbete i tunneln, dels på grund av brister i den senaste gjutningen.

Från den 20 december klockan 05.00 är alltså Götatunneln helt öppen igen och trafiken återgår till det normala. Då öppnas också de på- och avfarter i anslutning till Götatunneln som har varit stängda under förstärkningsarbetet.

Det handlar om påfarten till Götatunneln från Lilla Bommen-motet och avfarten från Götatunneln (inne i tunneln) mot Järntorget. Dessutom försvinner begränsningarna i Fiskhamnsmotet för resenärerna från Stenafärjorna.

Öppnandet av Götatunneln kommer att förbättra framkomligheten i hela trafiksystemet.

Krönikor

Därför dansar Knut ut julen

Krönika Tradition. Tjugondag Knut – 13 januari Enligt visan varar julen “än till påska”. Men så länge vill nog ingen ha kvar julpyntet. Historiskt har det i Sverige funnits två datum som sätter punkt för högtiden.torsdag 13/1 10:20

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21