Nu rivs populära Actionhallen

Actionhallens lokaler på Backaplan ska rivas för att göra plats för en park och bostäder. Nu söker de med ljus och lykta efter en ny lokal. En där åkarna får stanna.

  • Publicerad 06:30, 6 okt 2018

Ljudet från skruvdragarna ekar i actionhallen i Lundby på Hisingen. Det är bara några dagar till den tusen kvadratmeter stora lokalen ska vara helt tom. Det i högarna av träreglar och plywood som kan användas för att bygga upp nya ramper får förvaras utomhus tills föreningen får tillträde till nästa lokal på måndag.

– Det har varit helt naturligt att sticka hit, träffa kompisar och åka, säger 32 år gamla Adam Siebing som har åkt inlines i Actionhallen i flera år. En sådan här plats behövs verkligen, det är många som vill åka. Här har det varit för många åkare här på sistone, ytan har inte räckt till.

När KFUM Actionsports gamla lokaler på Backaplan, där de hållit till sedan 2012, nu ska rivas har kommunen genom Älvstranden steppat in och ordnat en tillfällig ersättningslokal i Frihamnen. Tjänstemännen tror nog att föreningen kan hålla till där i några år innan den lokalen också ska rivas, men kan inte ge dem något längre kontrakt.

– De har verkligen låst upp oss, vi får bara ett år i taget, säger Andreas Hufvudsson, verksamhetsutvecklare på KFUM actionsport.  För att få pengar från Allmänna arvsfonden eller Riksidrottsförbundet måste man ha kontrakt på fyra år – då kan man få flera hundra tusen. Men ingen bidragsgivare vill lägga pengar på något som kan försvinna efter ett år.

Han suckar.

– Men vi måste bygga upp verksamheten i lokalen i Frihamnen även om det är jättemycket jobb, vi har inget val. Annars försvinner vi ju, säger han. Men vi vill ju ha en permanent lokal. Det är som att vi fortfarande är lokallösa.

Sedan starten 2012 har Actionhallen vuxit stort och har idag nära 700 medlemmar. I hallen åker medlemmarna BMX, skateboard och inlines, idrotter som vuxit i popularitet på senare år. Bland annat sedan BMX och skateboard blivit OS-grenar. Actionhallen har hela tiden drivits av ungdomar. De som startade verksamheten har nu blivit vuxna men flera är fortfarande aktiva.

I hopp om att få hjälp av kommunen lade Andreas Hufvudsson ett Göteborgsförslag. Det fick 246 röster och därmed fick idrott- och föreningsnämnden ta upp förslaget.  Men förslaget röstades ner.

– Det gjorde vi för att de har fått en annan lokal, som vi har varit med och stöttat, säger Bettan Andersson (V), ordförande i idrotts- och föreningsnämnden.

Men de vill ha en permanent lokal. Hur kan ni hjälpa dem med det?

– Det förstår jag verkligen att de vill ha. Men vi planerar idrottsanläggningar i investeringsnomineringar var fjärde år. Det är den vägen man går och inte genom Göteborgsförslag. Då skulle vi kringgå våra egna rutiner. De får helt enkelt sätta sig ner med lokalförmedlingen vi har i staden och se vad de kan hitta.

Andreas kastar ner en stor plywoodskiva från rampen.

– Vi har blivit positivt bemötta tidigare för att vi har gjort ett stort ungdomsarbete och jobbat med inkludering, bland annat när det gäller tjejer och nyanlända, säger han. Nu får vi fortsätta att jaga lokal, vi vill inte behöva flytta till något tillfälligt igen. Men vi har förtroende för Bettan Andersson.

Adam Siebing håller med.

– Det här måste ju bara lösas, annars går folk till parkeringshus och åker. Det håller ju inte heller.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Improvisationsfestivalen som utmanar röst och rörelse

Nyheter Varia lockar deltagare från hela världen Hallå där...måndag 15/10 11:45

Dagens namn – 15 oktober

Nyheter FILM Glöm inte att gratulera dina nära och kära på namnsdagen!måndag 15/10 10:30

Fortsatt tågstrul mellan Göteborg och Stockholm

Nyheter Trafikverket varslar om förseningar under veckan Det är fortsatt stora störningar i tågtrafiken mellan Göteborg och Stockholm efter den brand som bröt ut i ett ställverk i närheten av Skövde i i söndags.måndag 15/10 9:02

Nu ska stadens gångbanor rustas upp

Nyheter Ber om invånarnas synpunkter Trafikkontoret ska ordna till kommunens gångbanor. Men vilka ska prioriteras? I Norra Hisingen får nu invånarna säga sitt.söndag 14/10 6:30

Vill väcka medvetenhet om miljö och klimat

Nyheter Med "Vampyrbläckfiskar i Arizona" vill Teater Trixter förhålla sig till klimatångest – och väcka debatt. – Det är viktigt att förstå att vi är en del av allt, säger manusförfattaren och regissören...fredag 12/10 17:42

Glädjebeskedet: Ännu fler göteborgare i jobb

Nyheter Arbetslösheten minskar för femte året i rad Arbetsmarknaden är stark och för femte året i rad går arbetslösheten ner. Det visar nya statistik från Arbetsförmedlingen.fredag 12/10 16:03

Ny studie: De väljer bort kulturskolan

Nyheter Forskning från Göteborgs universitet Den typiske svenska kulturskoleeleven är en svenskfödd flicka med välutbildade föräldrar. Det visar en ny studie från Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet.fredag 12/10 15:30

Här är de bästa tipsen för den bästa helgen

Nyheter Krogshower, körkraft från Sydafrika eller nytolkning av klassisk opera…? Göteborgshelgen erbjuder det mesta. Göteborg Direkt visa vägen med bästa tipsenfredag 12/10 11:58

Vi är GBG