Räknade dagar. I vintras beslutades att Åkeredsskolans huvudbyggnad ska rivas. Foto: Johanna Roos

Nu ska Åkeredsskolan rivas

Efter att elever och personal blivit sjuka av mögel på den utdömda Åkeredsskolan fick lokalerna evakueras akut i början av förra året. Nu har byggnadsnämnden beslutat om rivningslov.

  • Publicerad 11:30, 5 sep 2021

I början av sommaren lämnades en protestlista med över 800 namnunderskrifter över till politikerna.

Sedan ett och ett halvt år tillbaka står den nedgångna Åkeredsskolan F-6 tom i väntan på att rivas och ersättas med en ny.

Efter flera försök att åtgärda de omfattande fuktskadorna meddelade grundskoleförvaltningen för ett och ett halvt år sedan att bristerna ansågs så pass allvarliga att skolan evakuerades omedelbart.

Ett 50-tal elever hade då vittnat om symptom som man trodde var orsakade av mögel, som huvudvärk, rinnande ögon och kliande hals.

Flera årskurser fick då inledningsvis flytta till provisoriska lokaler i Kviberg.

Åkeredsskolan utdömd – evakueras omgående

Föräldrar protesterade

Eleverna går nu i paviljonger intill den tomma skolbyggnaden och den långa väntan på besked har fått föräldrarna att tappa tålamodet.

I början av sommaren lämnades en protestlista med över 800 namnunderskrifter över till politikerna.

Då påtalade man även bristen på högstadieplatser i stadsdelen, som får till följd att elever flyttas runt mellan olika skolor.

Skolbarnen blev sjuka i skolan – nu åtgärdas fuktskador

Rivningsbeslut klubbat

I förra veckan fattade byggnadsnämnden beslut om att godkänna ett rivningslov för skolan, som är en förutsättning för att kunna bygga en ny på platsen, något som Göteborgs-Posten rapporterat om.

Byggnaden har tidigare bedömts ha ett kulturhistoriskt värde, men stadsbyggnadskontoret anser att intresset för en ny skola väger tyngre.

Nämnden godkände även ett förhandsbesked för den framtida skolbyggnaden samt ett yrkande från Demokraterna om att stadsbyggnadskontoret ska erbjuda lokalförvaltningen att skynda på bygglovsprocessen.

Göteborgsnöje

Gessle samlar Roxette-gänget för nytt album

Nöje Höstturné med unpluggedspelningar Sommaren succé med unpluggedkonserter vid hotell Tylösand har gett mersmak för Per Gessle. I höst åker han på turné. I november kommer han med sitt band till Lorensbergsteatern. GöteborgDirekts Kai...söndag 12/9 16:00

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

MP: "Satsa på förbättrad elevhälsa"

Debatt Debatt. Skola Under coronapandemin har många av våra barn och unga känt sig isolerade och ensamma. För de som redan innan pandemin hade det jobbigt... torsdag 16/9 15:00