Bilkö. Infrastrukturen runt Torslanda har inte utvecklats i samma takt som befolkningen har ökat i samband med att nya bostäder har byggts. Foto: Mostphots

Nu ska bilköerna från Torslanda lösas

Allt fler bostäder i Torslanda har lett till ökad biltrafik och långa köer på framför allt Kongahällavägen i rusningstid. Nu börjar äntligen planer på en helt ny väg ta form.

  • Publicerad 05:46, 24 okt 2020

Utan tvärbanan kan man inte ta fram några planer för stadsutveckling. Kongahällavägen klarar inte mer trafik.

Utredningsområde. Nya förbindelsen är tänkt att byggas inom avgränsningen. Foto: Göteborg stad

Det har under de senaste decennierna byggts mycket nya bostäder i Torslanda. Utvecklingen av infrastrukturen har däremot inte hängt med i samma takt.

Det innebär att det under en längre period har varit stora problem med trafiken på framför allt Kongahällavägen.  

– Många bilister upplever att det är särskilt besvärligt på mornarna och eftermiddagarna. Det blir även svårt för kollektivtrafiken att ta sig fram. Bussarna fastnar i samma kö, säger Sirpa Antti-Hilli, handläggare på Stadsbyggnadskontoret.

Den täta trafiken försvårar även framkomligheten för bland annat räddningstjänsten då det inte heller finns några alternativa vägar.

Äntligen: Nu ska trafikkaoset i Torslanda lösas

Ny cykel- och gångbana

Efter flera omgångar av utredningar av en tvärförbindelse mellan Kongahällavägen och väg 155 på olika ställen lutar det nu åt att en förbindelse mellan Nya Älvegårdsvägen och Syrhålamotet är mest lämplig.

– Det är tänkt att bli en helt ny väg med separat gång- och cykelbana så det blir en förbättring för cyklister också.

Det innebär samtidigt att den befintliga vägen vid Bulyckevägen ner mot Syrhåla också måste byggas om för att höja standarden med bland annat ny gång- och cykelbana.

Beräknas klar 2025

Om allt går enligt planerna kan det finnas en klar tvärförbindelse år 2025. Tvärförbindelsen bedöms vara en förutsättning för att Torslanda ska kunna fortsätta utvecklas.  

Det finns bland annat intresse för att utveckla Torslanda torg med mer service, butiker och framförallt bostäder.

– Men utan en tvärförbindelse kan man inte ta fram några planer för stadsutveckling i Torslanda. Kongahällavägen klarar inte mer trafik, säger Sirpa Antti-Hilli.

Glädjebeskedet: Då öppnar GC-banan på Älvsborgsbron

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Synade min optiker – kan jag ångra mitt köp?

Konsument Konsument Får jag ångra mitt köp efter att jag synat min optiker? Vad gäller om jag köpt en vara över Facebook? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 22/11 11:51

Debatt

"Vi måste hitta sätt att binda ihop staden"

Debatt Debatt: Västsvenska Handelskammaren Med Älvstadens utbyggnad har en förflyttning av Göteborgs centrum börjat, här pekas Frihamnen ut som en ny mitt. Nu måste vi ta tag i frågan om hur vi binder ihop staden över vattnet och på Hisingen. lördag 28/11 11:40