Nu ska brända tomten bebyggas

Kvarteret Johanna, känd för brända tomten vid Brunnsparken står inför en stor förvandling. Det blir flera nya byggnader med plats för arbetsplatser och handel.

  • Publicerad 13:05, 21 jan 2022

Tomten på Södra Hamngatan har gapat tom sedan den tidigare byggnaden brann ner år 2005. Nu ska platsen och hela kvarteret Johanna – beläget mellan Fredsgatan, Södra Hamngatan, Drottninggatan och Östra Larmgatan – byggas om.

Det är fastighetsbolaget Hufvudstaden som står bakom jätteprojektet som fick godkänt bygglov i december och nu drar bygget igång.

– Vi har valt att ge kvarteret namnet Johanna som en hyllning till två Göteborgsinstitutioner, statyn Johanna i Brunnsparken och restaurangen Johanna som under 1970- och 80-talet gjorde att människor vallfärdade till kvarteret. Nu planerar vi för nya restaurang- och cafélokaler i kvarteret som kan bli framtidens mötesplatser, säger Fredrik Ottosson, chef affärsområde Göteborg, Hufvudstaden i ett pressmeddelande.

"Ett av de största projekten"

När allt är klart, efter omkring tre år, kommer det nya området rymma 44 000 kvadratmeter ytor varav 22 000 är helt nybyggda. 

Förhoppningen är samtidigt att förvandlingen ska skapa nya arbetsplatser, mötesplatser och främja en levande stadskärna.

– Vår utveckling av Kvarteret Johanna är ett av de största projekten som genomförs Inom Vallgraven och blir ett viktigt tillskott till hela Fredstans utveckling. Visionen är en modern, öppen och inspirerande mötesplats. Ett levande och tryggt kvarter där människor trivs och företag kan utvecklas, säger Fredrik Ottosson.

Hål i väggen. Brända tomten har stått obebyggd sedan 2005 Foto: Dino Soldin/Byrd

Vision. Hufvudstaden Kv Johanna: Östra Larmgatan-Södra Hamngatan Foto: General Architecutre

Vision. Hufvudstaden Kv Johanna: Östra Larmgatan-Drottninggatan. Foto: General Architecutre

Vision. Hufvudstaden Kv Johanna: Fredsgatan-Drottninggatan. Foto: General Architecutre

Visste du att...

...skulpturen, Såningskvinnan, eller Johanna i Brunnsparken, från 1883 är Göteborgs näst äldsta, och den första som föreställer en kvinna. 

…Restaurang Johanna var en gourmetrestaurant och Seriges första restaurang med inriktning mot det nya franska köket, öppnades år 1974 av kompanjonerna Leif Mannerström och Crister Svantesson.

Källa: Göteborg konst/
wikipedia

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Diskokungen firar 50 med George Michael-show

Nöje Turné. Andreas Lundstedt ger sig själv bästa födelsedagspresenten Nyligen fyllde Andreas Lundstedt 50 år. Den förre Alcazarmedlemmen gav sig då den bästa presenten: en George Michael-show. Turnéstart i höst på Stora Teatern i Göteborg.onsdag 25/5 18:20

Krönikor

Påsken en tradition för göteborgarna

Krönika Tradition. Älskar äggjakt. Göteborgarna älskar påsken och särskilt äggjakten. Andra traditioner som påskeldar är också högst levande i Göteborg med omnejd.lördag 16/4 6:30

Debatt

"Sänk priset på kollektivtrafik – för allas skull"

Debatt Debatt. För dyrt att välja kollektivt fram för bilen. Man får ofta höra att man ska åka buss eller tåg istället för bil, men varför ska man göra det när det nästan kostar lika mycket? Det frågar sig artikelförfattaren.söndag 22/5 11:20