Avgift för slarv. Om elsparkcyklarna utgör en fara eller ett hinder för framkomligheten ska de flyttas undan. Foto: Stefan Winberg/Mostphotos

Nu ska felparkerade elsparkcyklar kunna bötfällas

Nu vill politikerna röja upp i röran med elsparkcyklar. I fortsättningen ska p-vakter utfärda böter för slarviga parkeringar. Räkningen skickas till elsparkcykelföretagen.

  • Publicerad 15:57, 18 mar 2021

Nu sätter vi punkt för elsparkcykelröran i Göteborg

Följetången med elsparkcyklarna i Göteborg fortsätter. Under torsdagen var det politikernas tur att sätta ner foten. Trafiknämnden fattade beslut om en särskild avgift som riktas mot elsparkcykelföretagen.

Om en elsparkcykel utgör en fara eller ett hinder för framkomligheten ska trafikkontorets parkeringsvakter kunna flytta undan den – och ta betalt för sitt jobb.

– Nu sätter vi punkt för elsparkcykelröran i Göteborg. Beslutet innebär tydliga regler för elsparkcyklarna. Staden flyttar farligt parkerade cyklar och skickar räkningen till företagen, säger miljöpartiets gruppledare Karin Plejel.

Administrativ avgift

Miljöpartiet har drivit frågan om ordning och reda på elsparkcyklarna hårt. Nu har partiet, tillsammans med Vänsterpartiet, fått gehör i trafiknämnden. Staden förses med nya verktyg för att bekämpa slarvet med elsparkcyklar.

– Men det är egentligen inte böter, utan en administrativ avgift, poängterar Klas Eriksson, kommunikatör och politisk sekreterare för MP.

För att en p-vakt ska kunna flytta på en elsparkcykel krävs först ett godkännande av trafikkontoret, därefter ska händelsen dokumenteras och verifieras innan räkningen skickas ut. Arbetet beräknas kosta omkring 300 kronor och det är företagen som får stå för notan. Den som använt elsparkcykeln kommer, med andra ord, inte att drabbas ekonomiskt.

Voi är nöjda

Under förra året fanns omkring fem tusen elsparkcyklar för uthyrning runt om i Göteborg. En av de största aktörerna, Voi, välkomnar det nya beskedet från trafiknämnden.

 – Vi ställer oss mycket positiva till beslutet. Vi vill vara tydliga med att vi vill samma sak som alla göteborgare, att det ska vara enkelt att ta sig fram i staden och att elsparkcyklarna inte ska stå i vägen, säger Eric André som är Sverigechef för Voi.

 Förra månaden lanserade Voi tillsammans med några branschkollegor en parkeringspatrull i som arbetar heltid med att ställa upp och flytta på felparkerade elsparkcyklar. Ett tillvägagångssätt som har fungerat väldigt bra hittills, enligt Eric Andre.

 – Efter torsdagens beslut har staden uttryckt att de fortsatt kommer att stötta initiativet, säger han.

Först i höst

Tyvärr – enligt Miljöpartiet – påverkas inte kommande sommarsäsong av de nya reglerna. Först i september förväntas Kommunstyrelsen fatta beslut om avgiften. Avgiftssystemet kan därmed först börja gälla under sista kvartalet av 2021.

– Elsparkcyklar kan vara ett bra sätt för vissa att ta sig fram i staden, men får aldrig gå ut över göteborgarnas trygghet i trafiken. Resandet ska vara både grönt och rättvist, säger Karin Plejel.

Göteborgsnöje

Minifestival tröst för Way out Westfansen

Nöje Villa Belparc scen för Way out Weekend. För andra året i rad har Way out West tvingas ställa in festivalen. Men nu öppnar man för en minifestival vid Villa Belparc. Under namnet Way out Weekend kommer artister som Sarah Klang, Amason och...måndag 2/8 11:37

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Ta ett större ansvar för bostadsproblemen i Göteborg

Debatt Bo i Göteborg Det råder fortsatt stor bostadsbrist och klyftorna på bostadsmarknaden växer. Problemen med trångboddhet i socialt utsatta områden har blivit tydliga… torsdag 24/6 13:12