Visionsbild. Trädäck längs Stora Hamnkanalen och breda gång- och cykelbanor med enkelriktad biltrafik i mitten på Norra Hamngatanm är några idéer som kan bli verklighet framöver. Foto: Göteborgs Stad/White

Nu ska gamla Göteborg lyftas

Göteborgs historiska stadskärna ska få ta större plats i stan. Planen är att utveckla attraktiva stråk, platser och gator innanför Vallgraven.

  • Publicerad 05:19, 25 maj 2022

Det handlar om en ny stadsmiljöplan för området innanför Vallgraven som politikerna i trafiknämnden har klubbat.

Planen presenterar inga färdiga förslag än utan verkar som ett underlag för planerade förändringar på gator, platser och torg. 

– Med stadsmiljöplanen vill vi inspirera till vad som är möjligt, hur vi skapar de goda platserna med tillgänglighet i de mest centrala delarna av Göteborg, säger Åsa Hagnestål, landskapsarkitekt och projektledare för stadsmiljöplanen, på trafikkontoret i ett uttalande.

Gång och cykel viktigast

Utgångspunkten i planen är att gång och cykel på sikt ska vara de viktigaste trafikslagen i Göteborgs centrala delar. 

– När ytorna för de olika trafikslagen fördelas om så att gående och cyklister prioriteras, då ökar stadsmiljökvaliteterna och det blir trevligare att vistas i detta område, säger Åsa Hagnestål.

Ett första exempel på en plats innanför Vallgraven där stadsmiljöplanens tankar kommer att prövas är Harry Hjörnes Plats, där Södra och östra Larmgatan möts.

Fyra stråk lyfts fram:

Stora Hamnkanalen.

Södra och Östra Larmgatan från Kaserntorget i väster via Kungsportsplatsen till Hotellplatsen vid Drottningtorget i nordost.

Vallgraven med Kungs- och Grönsakstorget och gatorna längs vattnet.

Kasernstråket från Hvitfeldtsplatsen i söder via Kaserntorget till Lilla torget i norr.

Stråken har alla en direkt koppling till tankarna på så kallade stadslivsstråk i Göteborgs nya översiktsplan.

Källa: Göteborg Direkt

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Robert Hannah (L): ”Svensk- heten känner ingen hudfärg”

Debatt Debatt. Nya svenskar behöver mer än en ceremoni med jordgubbstårta. Det menar liberala riksdagsledamoten, med rötter i Tynnered, Robert Hannah.onsdag 8/6 12:44