Foto: Mikael Andersson

Nu ska Göteborgs hemlösa få vaccin

Nu påbörjas vaccineringen av hemlösa och socialt utsatta personer i Göteborg. Stadsmissionen öppnar Johanneskyrkan som vaccinationscentral.

  • Publicerad 05:30, 3 maj 2021

Människor kan komma till kyrkan och få sin spruta utan id-kort eller bank-id,

Just nu sitter Stadsmissionen med den sista planeringen hur vaccinationen ska gå till. I Göteborg handlar det om tusentals personer som lever utanför samhället och sällan, eller aldrig, har kontakt med vården.

– Däremot besöker de oss i Johanneskyrkan. Därför kan vi fungera som en länk mellan regionen och målgruppen, säger Åsa Vilu, områdeschef för Göteborgs Stadsmissions sociala område.

Hemlösa och andra socialt utsatta grupper som papperslösa, asylsökande och kvotflyktingar ingår i den tredje vaccinationsfasen, som pågår just nu.

Motivationsarbete

I tisdags visste dock inte Åsa Vilu exakt vilken dag Johanneskyrkan förvandlas till vaccinationscentral. Men personalen har börjat informera besökarna om de kommande vaccinationerna, samt motivera dem att ta emot dem.

– Det viktigaste är att göra det enkelt. Att människor kan komma till kyrkan och få sin spruta utan id-kort eller bank-id, säger Åsa Vilu.

Fortfarande väntar områdeschefen på klartecken från VGR. Därefter hoppas områdeschefen att så många som möjligt ska hörsamma uppmaningen och komma till kyrkan för att ta sin spruta.

– Men det är ju vården som genomför vaccineringen. Vi möjliggör för vaccinatörerna att nå ut till vår målgrupp, säger Åsa Vilu.

Göteborgsnöje

Hönöbo siktar mot Dalsland i ny roman

Nöje Bosse Norrhem målar med akvarellfärger i sin spänningsroman Bosse Norrhem har varit Göteborg trogen i över 40 år. Sedan ett par år är det Hönö, som gäller. Men nya romanen "Den enögde akvarellmålaren", ja, den utspelar sig i Dalsland.onsdag 14/7 7:36

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Ta ett större ansvar för bostadsproblemen i Göteborg

Debatt Bo i Göteborg Det råder fortsatt stor bostadsbrist och klyftorna på bostadsmarknaden växer. Problemen med trångboddhet i socialt utsatta områden har blivit tydliga… torsdag 24/6 13:12