Foto: Mikael Andersson

Nu ska Göteborgs hemlösa få vaccin

Nu påbörjas vaccineringen av hemlösa och socialt utsatta personer i Göteborg. Stadsmissionen öppnar Johanneskyrkan som vaccinationscentral.

  • Publicerad 05:30, 3 maj 2021

Människor kan komma till kyrkan och få sin spruta utan id-kort eller bank-id,

Just nu sitter Stadsmissionen med den sista planeringen hur vaccinationen ska gå till. I Göteborg handlar det om tusentals personer som lever utanför samhället och sällan, eller aldrig, har kontakt med vården.

– Däremot besöker de oss i Johanneskyrkan. Därför kan vi fungera som en länk mellan regionen och målgruppen, säger Åsa Vilu, områdeschef för Göteborgs Stadsmissions sociala område.

Hemlösa och andra socialt utsatta grupper som papperslösa, asylsökande och kvotflyktingar ingår i den tredje vaccinationsfasen, som pågår just nu.

Motivationsarbete

I tisdags visste dock inte Åsa Vilu exakt vilken dag Johanneskyrkan förvandlas till vaccinationscentral. Men personalen har börjat informera besökarna om de kommande vaccinationerna, samt motivera dem att ta emot dem.

– Det viktigaste är att göra det enkelt. Att människor kan komma till kyrkan och få sin spruta utan id-kort eller bank-id, säger Åsa Vilu.

Fortfarande väntar områdeschefen på klartecken från VGR. Därefter hoppas områdeschefen att så många som möjligt ska hörsamma uppmaningen och komma till kyrkan för att ta sin spruta.

– Men det är ju vården som genomför vaccineringen. Vi möjliggör för vaccinatörerna att nå ut till vår målgrupp, säger Åsa Vilu.

Krönikor

Tjulander: "Dagen alla fåglar flyger oss över huvudet"

Krönika Krönika Det är något visst med fåglar och människors fascination för dem. Jag har aldrig fattat grejen, ändå är jag barn till generationen som på minsta kvitter kan artbestämma fågeln och... tisdag 11/5 17:00

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Bygg på de hårda ytorna och låt barnen ta plats

Debatt UTDÖMD Förskola Vilken chock och oro det blir för föräldrar och pedagoger när man får läsa att just vår förskola, Tunnlandsgatan 3, är utdömd och planeras rivas... lördag 1/5 13:00