Nu & då. En beskrivning för samhällsutvecklingen i Hammarkullen håller på att tas fram. Foto: Lina Perssson/Jens S Jensen

Nu ska "Hammarkullemodellen" dokumenteras

Mycket har hänt i Hammarkullens 50-åriga historia. Men det saknas en beskrivning av samhällsutvecklingen i området. Det anser projektet Hållbara Hammarkullen som med hjälp av en forskare från Göteborgs universitet ska kartlägga "Hammarkullemodellen" som kan bli ett alternativ till Gårdsstensmodellen.

  • Publicerad 13:10, 2 jun 2019

Festyran från årets Hammarkullekarneval har precis lagt sig. Karnevalen har funnits nästan lika länge som det typiska miljonprogramsområdet som byggdes upp i nordöstra Göteborg under åren 1968 till 1970.

Hammarkullen tar plats i stan

I dag står Hammarkullen med på polisens lista över utsatta områden. Samtidigt finns det ett driv och engagemang för områdets utvecklingen bland lokala aktörer och boende. Men det saknas en beskrivning av samhällsutvecklingen i stadsdelen anser projektet Hållbara Hammarkullen, rapporterar Hem & Hyra.

– Vi vill beskriva ett helt annat sätt att utveckla området. En modell som utgår från civilsamhället och boendeinflytande, säger Ola Terlegård ordförande för lokala hyresgästföreningen Gropens gård/Bredfjällsgatan och medlem i styrgruppen för projektet Hållbara Hammarkullen.

Ny modell

Därför ska en forskare i socialt arbete från Göteborgs Universitet nu beskriva ”Hammarkullemodellen”, som enligt projektet skiljer sig från den omtalade Gårdsstensmodellen, som främst utgår från Gårdstensbostäders agerande i stadsdelen.

– Gårdstensmodellen fixar vissa saker, men när det gäller andra problem skjuter den bara bort dem till närliggande stadsdelar. Vi vet att det finns andra goda exempel runtom i Sverige, men de flesta är inte så bra på att berätta om sig själva, säger Ola Terlegård.

Stort firande i Gårdsten – stryks från polisens värsta lista

Många lokaler aktörer

Han pekar på att i Hammarkullen finns många lokala aktörer och ett civilsamhälle med ett rikt föreningsliv, fastighetsbolag, offentlig förvaltning, universitet och högskola

– Alla arbetar områdesbaserat, går ur sina egna skal och boxar och försöker lösa gemensamma problem. Till exempel, om vi är en fritidsgård, hur kan vi då ställa den till förfogande så att även andra verksamheter kan ha nytta av oss? Det har vuxit fram en struktur där många grupper börjat tänka så.

Nätverket Vårt Hammarkullen har också en central roll i området.

– Där kan vi snacka om gemensamma frågor utan att någon kommer och säger ”vi äger Hammarkullen och nu ska vi göra detta, ni kan möjligen få tycka något om det om ni vill”, säger Ola Terlegård.

Beskyddaren på plats i Hammarkullen

Visste du att..

...det gjordes en svensk TV-serie 1997 om Hammarkullen, som heter Hammarkullen eller Vi ses i Kaliningrad. Men den var inte enbart inspelad i Hammarkullen utan även i andra delar av Angered som Gårdsten bland andra. Serien sändes första gången 1997 på SVT. Peter Birro var mannen bakom TV-serien.

Källa: Wikipedia

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Betala bättre när semestern blir sen"

Debatt. Vänsterpartiet Vänsterpartiet i Västra Götaland är oroliga för vårdpersonalens hälsa och hoppas att de kan få sin semester i sommar... söndag 31/5 13:00

KRÖNIKOR

Underskatta inte en fin tradition

Tradition. Man ska inte underskatt traditioners betydelse. Att ”ta studenten” och att fira detta med sina kamrater är en viktig sekulär ritual – en övergångsrit från ungdomsliv till vuxenliv. lördag 30/5 16:27

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57