Studiebesök på stadens kulturscener är en del av projektet. Här fick gruppen inspektera rekvisita och komma bakom kulisserna på GöteborgsOperan. Foto: Nathalie Ivanovitch

Nu ska romernas historia bli musikal

Med kultur och historia vill Trajosko Drom stärka romernas identitet och framtidstro. Nu startar en satsning som ska utmynna i en musikal om tre år.

  • Publicerad 19:00, 18 apr 2017

– Många håller en låg profil med sin identitet än idag och vill inte komma ut ur garderoben. Vi romer har levt i ett långt utanförskap och känner ofta att vi inte platsar i samhället. Då är det viktigt att få möjlighet att ta del av kultur och förstå varför man är den man är idag och varför man ofta bor i utanförskapsområden, säger Nina Trollvige, verksamhetsansvarig för projektet Trajosko drom romano som betyder En oförglömlig historia.

Projektet som redan dragit igång har det första året fått en halv miljon i stöd från Kulturrådet. Tanken är att det ska löpa under ytterligare två år och innehålla en mängd olika kulturella aktiviteter där alla med romsk bakgrund är välkomna att delta. Bland annat ska besöka olika teatrar i Göteborg, men även lära sig mer om sin historia.

– Vi vill visa att man kan vara stolt över att vara rom. Vi har överlevt genom att vara påhittiga och haft en stark sammanhållning. Men vi vill också lära oss mer om förintelsen eftersom det inte är så känt att vi utsattes då. Det är viktigt att majoritetssamhället också förstår mer av vad romerna varit med om och varför.

Redan nu deltar ett 100-tal romer i projektet. Det kan handla om att sy scenkläder, skriva raptexter eller manus. Målet är att arbetet ska resultera i en musikal om tre år.

– Deltagarna kommer kanske att skifta under åren, men här kan man på ett kreativt och lustfyllt sätt vara med och berätta sin historia. Vi har också en historia av att vara artister som ett sätt att försörja sig och det kan vi bygga vidare på.

Målet är att musikalen både ska sättas upp lokalt och på en större scen i staden.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG