Nytt innehåll. Nu ska Göteborgs Stadsteater totalrenoveras. Foto: Higab/Hans Wretling

Nu ska Stadsteatern fräschas upp

På måndag drar ombygget av Göteborgs Stadsteater igång. Huset ska få en ny scen, en bar och en större restaurang i källarplanet. Teatern öppnar igen hösten 2021 med en – förhoppningsvis – coronafri säsong.

  • Publicerad 11:40, 10 maj 2020

Göteborgs Stadsteater har redan varit stängd i två månader efter att coronasmitta konstaterats hos personal. Nu fylls byggnaden återigen med liv, men av ett helt annat slag än teater.

Higab som är ägare av fastigheten har tecknat ett avtal med Veidekke Entreprenad som påbörjar, den sen länge, planerade ombyggnationen i nästa vecka. Meningen är att hela huset ska få en upprustning med renovering av fasader, avloppsstammar och ytskikt. Dessutom byggs de publika utrymmena om och fräschas upp.

K-märkt hus

Bland annat ska en helt ny restaurang etableras i källarplanet som också kommer att rymma en scen, foajé och toaletter. Samtidigt ökas antalet barer och serveringsställen.

Eftersom Stadsteatern från 1930-talet är byggminnesförklarad har antikvarisk expertis anlitats för att renoveringen ska ske med omsorg.

En nygammal Stadsteater

Göteborgs Stadsteater är Göteborgs största teater och Sveriges äldsta stadsteater, grundad 1910. Sedan 1934 finns teatern vid Götaplatsen.

Har på grund av coronaviruset stängt i förtid för säsongen.

Renoveringsarbete påbörjas i maj, och meningen är att Stadsteatern ska återinvigas under hösten 2021.

Planen har varit att, under ombyggnadstiden, flytta ut repertoaren och spela på andra scener i Göteborg, samt att Dagens Lunchteaters föreställningar skulle förläggas till Norges Hus.

Visa merVisa mindre