Priserna på bostadsrätter stod stilla samtidigt som villapriserna backade marginellt med 1 procent i Göteborg. Det visar mäklarstatistiken för april månad.

– Vi hade en reaktion på marknaden inför amorteringskravet som infördes 1 mars. Många passade på innan och det gjorde att de flesta av det första kvartalets affärer gjordes under årets första två månader. Därför blev det ett litet vakum när mars kom och många undrade vart marknaden skulle ta vägen, säger Sven-Erik Kristensen, regionchef på Bjurfors Göteborg.

Han menar att man sedan under april såg en vändning med allt fler köpare på visningarna.

– Vågen av nya köpare man vanligtvis brukar se under mars månad uteblev och istället samlades det på tills månaden efter.

Många objekt ute

En förklaring till att villapriserna backat något kan vara att en del som flyttar till villa inte har lika mycket pengar att handla för till följd av lägre pris från sin bostadsrättsförsäljning och svårare att ta lån till följd av amorteringskravet.

Enligt Sven-Erik Kristensen finns det just nu fler objekt ute till försäljning jämfört med samma tid både förra och förrförra året, något som kan förklaras med en lägre försäljningshastighet.

– Man tar längre tid på sig nu än tidigare när många bostäder såldes på förhand.

Vårperioden förlängd

För den som inte kommit igång med sin försäljning ännu ges lugnande besked.

– På grund av att vårperioden startade lite försenat räknar vi med att försäljningen håller i sig några veckor längre än vanligt, kanske en bit in i juli.

Amorteringskravet som infördes i mars är den tredje åtstramningen för låntagare bara under de senaste åren. Även om marknaden spås ta ny fart redan senare i år menar Sven-Erik Kristensen att avkylningen är här för att stanna.

Den senaste tiden har det pratats om att det är "köparens marknad". Hur skulle du säga att det är nu?

– Om hösten var säljarens marknad så gled den över till att bli köparens under vintern och början av våren. Det vi ser nu är att det blivit mer balans där köparens och säljarens förväntningar möts.