Sommarföljetong. Nu stängs Älvsborgsbron igen. Foto: Trafik Göteborg

Nu stängs Älvsborgsbron av igen

Det är dags igen. För tredje sommaren i rad stängs körfälten av på Älvsborgsbron. Från 16 april får alla räkna med längre restider mellan fastlandet och Hisingen.

  • Publicerad 05:30, 13 apr 2021

Under de senaste åren har Älvsborgsbron varit sommarföljetong. Det stora underhållsarbetet går nu in på sin tredje säsong. Mellan 16 april och 29 augusti stängs de två mittersta fälten av, ett i varje körriktning. Dessutom sänks hasigheten till 40 kilometer i timmen på hela bron.

Enligt Trafik Göteborg ska årets arbete vara det sista. Nästa sommar ska den 50 år gamla bron kunna vara öppen hela sommaren – även om mindre underhållsarbeten kommer att förekomma även under de närmsta åren.

Även Götatunneln avstängd

Just i år riskerar dessutom avstängningen att bli extra besvärlig eftersom även Götatunneln kommer vara stängd för arbete under flera månader. Därmed kommer framkomligheten att påverkas negativt, särskilt under morgontimmarna och eftermiddagarna, med längre restider som följd.

Årets underhållsarbete på Älvsborgsbron består i att vägbanan ska rustas upp och få nya tätskikt, ny beläggning, nya betongskarvar samt en ny mittbarriär. Arbetet kommer att pågår dygnet runt i över fyra månader.

Det här gäller 16 april till 29 augusti

De två mittersta körfälten stängs av, ett i varje riktning. Hastigheten sänks till 40 kilometer i timmen.

Det vänstra körfältet i respektive riktning blir också smalare än normalt.

Trafiken från Västerleden, alltså från Mölndalshållet, samsas i ett körfält istället för två upp på bron. Trafiken från Oscarsleden får ett eget körfält upp på bron.

Påfarterna till Älvsborgsbron från Högsboleden och Ivarsbergsmotet stängs av för biltrafik och hålls endast öppna för kollektivtrafik.

De som brukar använda påfarten från Högsboleden för att komma upp på bron får istället välja Västerleden eller Oscarsleden, och de som brukar köra upp på bron från Ivarsbergsmotet får leta sig ut på väg 155.

Busstrafiken från Oscarsleden upp mot Älvsborgsbron prioriteras genom ett busskörfält. Samma sak gäller från Västerleden.

Gång- och cykeltrafiken på bron påverkas genom att den östra gång- och cykelbanan, alltså den närmast staden, är stängd. Istället är den västra gång- och cykelbanan dubbelriktad.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Tjulander: "Dagen alla fåglar flyger oss över huvudet"

Krönika Krönika Det är något visst med fåglar och människors fascination för dem. Jag har aldrig fattat grejen, ändå är jag barn till generationen som på minsta kvitter kan artbestämma fågeln och... tisdag 11/5 17:00

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Bygg på de hårda ytorna och låt barnen ta plats

Debatt UTDÖMD Förskola Vilken chock och oro det blir för föräldrar och pedagoger när man får läsa att just vår förskola, Tunnlandsgatan 3, är utdömd och planeras rivas... lördag 1/5 13:00