Mässlingen. Flera mottagningar i Göteborg har haft grindvakter. Foto: Mostphotos

Nu tas mässlingsvakterna bort i vården

För att undvika smittspridning har flera mottagningar i Göteborg haft grindvakter och på så sätt kunnat stoppa mässlingen i dörren. Sedan midnatt har de tagits bort, men riktigt än kan man inte slå fast att utbrottet är över.

  • Publicerad 11:01, 6 feb 2018

Under mässlingsutbrottet som startade i Göteborg i december har hittills 28 fall konstaterats. För att förhindra smittspridning har man på vissa mottagningar runtom i stan haft grindvakter, men nu har de plockats bort bekräftar Sahlgrenskas presstjänst.

Än kan man dock inte säga att utbrottet är helt över, enligt smittskyddsläkare Thomas Wahlberg. Senast i helgen kom ett larm om misstänkt mässling i Haga, något som dock snabbt kunde avskrivas.

LÄS MER:Falskt mässlingslarm i Haga: "Det är helt avskrivet"

– Man brukar säga två inkubationstider sen senaste fallet och nu har det gått en, säger han.

Det var 14 januari som senaste mässlingfallet kunde konstateras i Göteborg och inkubationstiden för mässling är på 18 dygn.

Har det inte kommit några fler fall innan dess, kan man enligt Thomas Wahlberg säga att utbrottet är över. Att Sahlgrenska tagit bort sina grindvakter, betyder att risken att smittas nu bedöms som väldigt låg, säger han.

– Nu är det så pass lång tid sen senaste fallet att vi bedömer den risken som väldigt låg, så pass låg att vi på goda grunder nu tror att vi inte har någon pågående smittspridning i Göteborg. Men självklart kan vi inte säga än att risken är noll.

Trots att utbrottet nu ser ut att klinga av, måste vården fortfarande vara mycket observanta, säger han.

– Oavsett grindvakter eller inte så måste man vara jätteobservant i sjukvården och de kommer nog att ha skärpt uppmärksamhet under lång tid framöver på feber, röda ögon, hosta och utslag.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG