Vaccinerad. Nu får även Försvarsmaktens sjukvårdare som stöttar coronavården vaccin mot covid-19. Foto: Försvarsmaktens Instagramkonto

Nu vaccineras militärambulansens personal

Försvaret har stöttat coronavården med militärambulans och sjukvårdare sedan i våras. Nu har såväl Sahlgrenskas som Försvarsmaktens ambulanspersonal börjat vaccineras mot covid-19.

  • Publicerad 14:35, 22 jan 2021

Försvarsmakten ställde tidigt upp med ambulanser och personal för att stötta Sahlgrenskas ambulanssjukvård när coronapandemin tog fart i våras.  

Efter en paus under sommar och hösten rullar sedan december återigen två̊ av militärens ambulanser och sjukvårdare från Trängregementet stöttar vården i Göteborgsområdet.

Nu har Sahlgrenska universitetssjukhuset beslutat att Trängregementets insatspersonal, liksom sjukhusets egen ambulanspersonal, vaccineras mot covid-19. Första dosen gavs 20 januari.

– Vi är tacksamma att vi också fick möjligheten att vaccinera oss nu när den ordinarie ambulanspersonalen får vaccinet. Det är väldigt positivt för oss som har daglig patientkontakt, både för patienternas skull och för vår egen skull, säger Gino Cucurnia, sjukvårdssoldat i ett uttalande.

– Nu får vi ett fullgott skydd, liksom sjukhusets civila personal. Det är även långsiktigt bra, till exempel om den här insatsen skulle förlängas, eller om vi gör liknande insatser på annat håll.

"Naturligt att stödja samhället"

Det är personal från Trängregementet –  som vanligtvis ser till att förbanden får mat från försörjningsplutonen, rent vatten från vattengruppen, rätt ammunition, drivmedel till sina fordon – som ställer upp.

– Jag uppfattar det som naturligt att Försvarsmakten stödjer samhället vid svåra påfrestningar. I det här fallet finns kompetensen bland annat i armén och då vid Trängregementet i synnerhet, säger överste Per Nilsson, chef Trängregementet.

Han tillägger:

– Det känns positivt att regementet kan stödja med denna kompetens och soldater och officerare som genomför insatsen känner att de gör skillnad. Att vår personal vaccineras tillsammans med övrig ambulanspersonal känns naturligt och tryggt,

Trängregementet stöttade sjukvården i Göteborgsområdet från maj till september 2020 tillsammans med flera andra förband.

Regementet har nyligen genomfört en liknande insats i Uppsala, och stödjer även Region Blekinge med sjuktransporter i skrivande stund.

Trängregementet

"Varje anställd har en uppgift att sköta i fred, kris och krig. För Trängregementet innebär den uppgiften att se till att det stridande förbanden får det stöd de behöver för att lösa sina uppgifter.

Trängregementet ser till att förbanden får mat från försörjningsplutonen, rent vatten från vattengruppen, rätt ammunition, drivmedel till sina fordon. Vi stödjer dem med en rad andra tjänster som exempelvis att leda transporter och reparera skadade fordon. Trängregementet har även kirurgitroppar och bepansrade terrängambulanser för att ta hand om och transportera skadade från stridszoner."

Källa: Försvarsmakten

Visa merVisa mindre

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Det gäller när du handlar av Amazon

Konsument Konsument Har du köpt ett padelracket från Amazon men varan är defekt? Cassandra Larsson reder ut vad som gäller. tisdag 23/2 16:42

Debatt

Miljöpartiet: "Hedersvåldet lever kvar"

Debatt Fadimedagen 21 januari Det är nu 19 år sedan Fadime Şahindal mördades av sin egen pappa. Hon hade under många år med stort mod kämpat för den frihet som många tar för given. torsdag 21/1 14:20