Göteborgs kommunfullmäktige Foto: ADAM IHSE / TT

Nu väljs ny tillfällig ledning i Göteborg

Det politiska läget i Göteborg är fortfarande låst. Under kvällens första möte i kommunfullmäktige väljs ett tillfälligt ordförandeskap tills vidare.

  • Publicerad 16:32, 25 okt 2018

De politiska partierna i Göteborg har ovanligt svårt att komma överens.

– Det verkar väldigt låst. Jag kan inte se att någon är villig att ge efter på någonting. Det kommer bli nödvändigt att någon eller några ändrar en del ståndpunkter för att något ska hända, säger statsvetaren Folke Johansson.

Vilka ståndpunkter är viktiga?

– På ena sidan är det i första hand Västlänken, i andra hand motsättningen med synpunkter på den övriga verksamheten. Demokraternas roll har blivit väldigt viktig, den sida de ansluter sig till har ju de största förutsättningarna. Men de har också låst sig kraftigt i sina vallöften, säger Folke Johansson.

Kvällens första kommunfullmäktigemöte kommer att inledas av Helene Odenjung (L) i egenskap av ålderspresident, då hon är den ledamot som suttit längst i fullmäktige. Sedan kommer ett tillfälligt presidium att väljas. Där har partipolitiken ingen större betydelse – rollen handlar mer om att leda fullmäktige och ses snarare som ett hedersuppdrag.

– Det står i princip i kommunallagen – vid första mötet ska man välja ett presidium. Normalt finns det ju en majoritet men när det inte finns så väljs en tillfällig ordförande som ska leda kommunfullmäktiges förhandlingar. Ibland kan rollen också innebära att man representerar staden, exempelvis när utländska gäster är på besök, säger Folke Johansson.

Hur länge kan ett tillfälligt presidium sitta?

– Det finns ingen tidsgräns om man inte kommer överens om en sådan. Det enklaste är ju att besluta tillsvidare – tills det finns en majoritet helt enkelt.

Hur unik är den här situationen?

– I Göteborg känner jag inte till att vi haft någon liknande situation tidigare. I landet finns ju 290 kommuner, så det är fullt tänkbart att det går att hitta liknande situationer genom åren, säger Folk Johansson.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG